Мінкульт планує звернутися до світових розробників відеоігор, щоб збільшити кількість українськомовних версій, розповів виконувач обов’язків міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв в ефірі телемарафону, передає Hromadske.

Найближчим часом Мінкульт вийде з глобальною пропозицією до світових виробників комп’ютерних ігор щодо наявності українськомовних версій, каже Карандєєв, коментуючи програму з розвитку української мови до 2030 року.

У лютому українська мова посіла 14 місце за популярністю серед користувачів, згідно з опитуванням ігрової платформи Steam. На першому місці за популярністю серед користувачів – китайська, англійська, російська й іспанська мови. Водночас результати опитування не враховують тих користувачів, які грають українською, але не брали участь у дослідженні платформи.

Наразі на Steam близько 270 відеоігор із текстовим або повністю українським озвучуванням. Також сервіс склав список 25 найкращих відеоігор, які перекладені українською. До нього ввійшли, зокрема, Dota 2, Metro, S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl і Forgotton Anne.

 

Кабмін схвалив програму забезпечення всебічного розвитку й функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя до 2030 року. Українська мова повинна стати основною мовою спілкування в побуті. Для цього планують збільшити кількість українськомовних культурних продуктів зі 55% до 85%.