У Житомирі в тестовому режимі запустили сміттєпереробний завод, розповів керуючий партнер ТОВ «МС Соціальний проєкт» Євгеній Барах «Суспільному».

На підприємстві очищають, сортують та переробляють відходи на біопаливо, яке є альтернативою вугілля і газу. Наразі завод переробляє до 15 тонн сміття щогодини, а до 2025 року підприємство планують розширити.

На сортувальній лінії відокремлюють тверді побутові відходи від органіки та сміття, яке непридатне для використання. Відібрані відходи очищують і переробляють. Для переробки відсортовують десять видів якісної вторинної сировини: пляшки трьох видів, бите скло, поліетиленові плівки високого тиску, стрейч-плівки, алюмінієві бляшанки, міксований пластик і чистий поліпропілен.

Перебирають відібрану сировину близько 30 працівників, на підприємстві поки працює одна технологічна лінія переробки сміття хорватсько-українського виробництва. До 2023 року там планують встановити лінії з переробки пластику та деревини.

Біопаливо підприємства закуповують Кам’янець-Подільський, Івано-Франківський та Здолбунівський цементні заводи. Тонна з доставкою коштує близько 4000-4300 гривень. Завод побудували за кошти приватного інвестора, загалом у нього вклали 12 мільйонів євро інвестицій.

 

На Київщині у січні запустили пілотний проєкт із перероблення відходів від руйнувань, спричинених бойовими діями. Сміття перероблятимуть, залучаючи спеціальну техніку, за допомогою якої можна демонтувати зруйнований об’єкт, а також перевезти й утилізувати будівельне сміття.

Фото: Олена Кучмій