З початку повномасштабного вторгнення 90% українських компаній відновили роботу, ідеться в дослідженні програми розвитку ООН.

Після повномасштабного вторгнення 64% українських мікро-, малих і середніх підприємств призупинили або повністю закрили діяльність. Серед тих, хто призупинив роботу бізнесу на початку 2022 року, 84% компаній змогли частково відновити роботу впродовж шести місяців.

Станом на жовтень 2023 року 9,6% підприємців, які призупинили свою діяльність, досі мають ризики втратити бізнес. Проте станом на червень 2022 року, відсоток компаній, які перебували під загрозою закриття або зупинили діяльність, становив 46,8%.

Найбільше фінансових утрат зазнало будівництво й сільське господарство. А телекомунікації, маркетинг, консалтинг і дизайнерські послуги постраждали найменше.

Підприємства, які розташовані в східних і південних регіонах України, зазнали в 1,5 раза більших збитків, ніж підприємства в західній частині країни. Приблизно чверть компаній користувалися державними чи міжнарожними програмами допомоги бізнесу.

«Незважаючи війну, що триває, підприємства успішно адаптувалися до ситуації й зберегли фінансову стабільність. Більшість компаній звітують про пов’язані з війною фінансові втрати в розмірі до 100 тисяч доларів», ідеться у звіті.

Більшість компаній не планують скорочувати персонал, «вбачаючи в людському ресурсі передумову для поступового відновлення економіки у 2024 році», – зазначають у дослідженні.

 

Станом на січень 2023 року українці відкрили 501 186 ФОП у «Дії» з травня 2021 року. Серед найбільш популярних сфер для відкриття ФОП – IT, онлайн-магазини, кафе й салони краси. Частіше бізнес через «Дію» відкривали жінки (52%). Географічно в топі відкриття бізнесу – Київ, Дніпропетровська й Харківська області.

   

Google пропонує гранти для українських стартапів на десять мільйонів доларів без залучення капіталу в межах другого етапу фінансування від Google for Startups Ukraine Support Fund.