Ілон Маск розповів, що перша людина, якій вживили мозковий імплант Neuralink, змогла керувати компʼютерною мишею за допомогою думки, пише Reuters.

«Прогрес хороший, і, здається, пацієнт повністю одужав, без жодних негативних наслідків, про які ми знаємо. Пацієнт може рухати мишею по екрану, просто думаючи», – каже Маск. Наразі в компанії працюють над тим, щоб пацієнт здійснив якомога більше натискань кнопки компʼютерної миші.

Компанія вживила перший імплант у мозок людини в січні. Чипи від Neuralink мають допомагати людям у відновленні зору й мобільності. За задумом, їх потрібно підключати одночасно до мозку й компʼютера через Bluetooth. Це має дозволити паралізованим люди керувати смартфонами й іншим гаджетами за допомогою «сили думки».

Для хірургічного вживлення чипа в ділянку мозку, що контролює намір рухатися, компанія використала робота. Neuralink отримала дозвіл тестувати вживлення чипа на людях від Управління контролю за продуктами й ліками США в травні 2023 року. Загалом випробування триватимуть упродовж шести років, для них шукають людей з тетраплегією (параліч усіх кінцівкок).

   

Компанія Neuralink із 2016 року розробляє мозкові імпланти, які можуть стати вирішенням деяких невиліковних станів. Перший прототип чипа Link 0.9 компанія Ілона Маска показала ще влітку 2020-го. Його заряджають індукційно й з’єднують зі смартфоном за допомогою Bluetooth. За словами Ілона Маска, чип можна безпечно видалити. Пристрій уже протестували на свинях і мавпах.

Нейрочип планують використовувати не лише в медичних цілях. У компанії сподіваються, що за його допомогою можна буде транслювати музику прямо в мозок, підвищувати розумові здібності й телепатично спілкуватися, якщо чип буде в кожного співрозмовника.

Фото: Neuralink