Європейський Союз відкрив справу проти соцмережі TikTok через підозру в порушенні закону про цифрові послуги, спрямованого на захист дітей у кіберпросторі й забезпечення прозорої реклами, повідомляє Reuters.

Відповідне рішення ухвалили після аналізу звіту з оцінкою ризиків програми й відповідей на запити про інформацію. «Сьогодні ми відкриваємо розслідування проти TikTok. Застосунок викликає залежність, не має обмежень для дітей у використанні програми, система перевірки віку не надійна, а налаштування конфіденційності відбувається за замовчуванням», – каже комісар ЄС з питань внутрішнього ринку й послуг Тьєррі Бретон.

У комісії заявили, що розслідування зосередять на дизайні TikTok, зокрема на системі алгоритмів, яка може викликати поведінкові залежності й розглядатимуть прозорість реклами на TikTok. А також перевірятимуть, чи забезпечив застосунок достатній рівень конфіденційності для користувачів.

«TikTok запровадив перші функції й налаштування для захисту підлітків, а також контроль віку, щоб діти до 13 років не мали доступу до соцмережі. Це проблеми, з якими стикається вся галузь», – кажуть у TikTok.

Також представники компанії ByteDance, яка є власником застосунку, додають, що продовжать працювати з експертами, щоб убезпечити від будь-яких кіберризиків молодь на своїй платформі, а також детально звітуватимуть Єврокомісії про виконані роботи.

Закон ЄС про цифрові послуги поширюється на всі онлайн-платформи. Нові правила спрямовані на боротьбу з незаконним контентом і ризиками для громадської безпеки. Якщо у Єврокомісії доведуть, що TikTok порушив закон, то компанія ByteDance повинна буде сплатити штраф обсягом до 6% від свого глобального обігу.

 

У вересні 2023 року Європейський регулятор оштрафував соцмережу TikTok на 345 мільйонів євро. Соцмережу покарали за порушення правил ЄС із захисту даних під час оброблення інформації, що стосується неповнолітніх.