Наразі телемарафону «Єдині новини» довіряють 36% українців, а не довіряють 47%. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

За даними опитування, у грудні 2023 року 43% глядачів довіряли телемарафону «Єдині новини», а не довіряли 38%. Наразі частка тих, хто довіряє, знизилася до 36%, а тих, хто не довіряє, зросла до 47%.

«Ідея телемарафону «Єдині новини» мала широку підтримку у 2022 році, але з 2023 року простежується стабільне зниження довіри. А станом на лютий 2024 року ми вперше фіксуємо негативний баланс довіри-недовіри», – кажуть автори дослідження.

Люди, які не довіряють президентові Володимиру Зеленському, є більш критичними до телемарафону. Серед тих, хто довіряє Зеленському, 48% довіряють і телемарафону, а 33% – ні.

Більш критичні до телемарафону «Єдині новини» також мешканці заходу й центру. Загалом у всіх регіонах довіряють телемарафону не більше 40% опитаних.

Опитування проводили з 5 по 10 лютого методом телефонних інтервʼю. Загалом опитали 1202 респондентів, до вибірки не ввійшли жителів тимчасово окупованих територій.

 

«Репортери без кордонів» закликають уряд України зупинити телемарафон «Єдині новини» й повернутися до конкуренції, щоб зміцнити медіаплюралізм. В організації також відзначають, що профільні «Інститут масової інформації» й «Детектор медіа» критикують телемарафон за «поблажливість до політики уряду» й «самоцензуру журналістів».