У Львові хочуть створити громадський простір біля Оперного театру імені Соломії Крушельницької, де раніше працював ринок «Добробут». Попередню візуалізацію розробило управління архітектури міськради.

Планують прибрати будівлі колишнього ринку та супермаркету «Арсен». Натомість хочуть відновити історичний сквер, озеленити ділянку і встановити вуличні меблі.

Площу створили на початку 20 століття, раніше вона мала назву Краківська. На ній Львівська міська рада спільно з австрійськими інвесторами вирішила збудувати готель «Золотий Лев» у 1990-х роках, для цього створили спільне підприємство «Галінвест». Будівництво розпочали у 1992 році, але воно призупинилось на рівні фундаменту через кризу.

На площі вирішили облаштувати ринок «Добробут», який мав проіснувати не довше, ніж три роки. Але у 2004 році підприємство «Галінвест», на чолі з Валерієм Холодилом, привласнило собі земельну ділянку. Львівська міська рада судилась за повернення ділянки у власність з 2004 року. Наразі справа щодо ділянки під колишнім ринком перебуває на повторному розгляді в суді.

«Макет громадського простору передбачає створення великого скверу, що позбавляє територію будь-якої іншої функції. Частину площі можна було б віддати під забудову, що існувала тут раніше. Також місце є вдалим для повноцінного транспортного хабу, якого бракує у центрі Львова», – коментують «Пасажири Києва».

Фото: Любомир Зубач