В Ірпені відбудували частину приватного сектору, який повністю зруйнували росіяни, повідомляє голова КОВА Руслан Кравченко.

Київська ОВА почала відновлювати будинки приватного сектору навпроти ЖК «Ірпінські липки» у 2023 році. Наразі відремонтували 31 будинок, зокрема замінили дахи, вікна, двері, відремонтували фасади, провели роботи з утеплення, гідроізолювали цоколі і встановили паркани.

Також триває другий етап відновлення приватного сектору: повністю знищене житло будують наново. Роботи з облаштування фундамента вже завершили у 27 будинках. Унаслідок російської агресії на вулиці Багірова повністю або частково знищили близько сотні домівок, без житла залишилися понад 300 осіб.

Житло для людей також допомагають відновлювати міжнародні партнери. Зокрема, фонд Global Empowerment Mission замінює вікна, а УВКБ ООН надали будівельні матеріали.

 

Українці, чиє житло зруйнувала РФ, можуть «забронювати кошти» в «Дії» на купівлю нового житла. Щоб «забронювати кошти» для придбання будинку чи квартири, треба мати житловий сертифікат. Також потрібно припинити право власності на той об’єкт нерухомості, який був зруйнований.

   

Станом на грудень 2023 року українці сформували 1636 сертифікатів на суму понад три мільярди гривень. Компенсації будуть здійснювати за кошт небюджетного рахунку Мінінфраструктури до його закриття.

Щоб сформувати сертифікат, треба подати в «Дії» заяву про зруйноване майно. Далі комісія органу місцевого самоврядування опрацює її й визначить розмір компенсації. Сума з’явиться в житловому сертифікаті, який підтягнеться в застосунку. Сертифікат діятиме протягом п’яти років.

Також програма «єВідновлення» працює для будинків, що потребують незначних ремонтів і які власники лише збираються ремонтувати. Ми розповідали, як подавати заявку на грошову допомогу для заміни вікон, дверей або ремонту покрівлі. Заявки на участь у програмі можна подавати необмежену кількість разів.

Фото: скрін з відео