У Львові виявили незаконну віллу Гринкевичів, яку побудували з численними порушеннями, повідомив заступник міського голови з містобудування Любомир Зубач.

Управління держконтролю за використанням землі дізналося про незаконну віллу із запиту журналістів. Посадовці виявили, що родина Гринкевичів незаконно збудувала будинок у Львові, частково охопивши колишні землі садового товариства «Пролісок», які передали в приватну власність у 1998 році. 

«Прихопили міську землю й «трохи» лісу. Будують басейн там, де мали би бути сади, а подвір’я особняка залізло на землі природо-заповідного фонду. Також захопили дві комунальні ділянки й зробили дорогу через ліс без жодного дозволу», – каже Любомир Зубач.

Світлана Гринкевич й Ірина Федак, які є дружиною й тещею Ігоря Гринкевича, придбали ділянки у Львові №1, 2, 3 й 4. Будинок збудували на ділянці №2 прощею 9,5 соток землі, зайнявши ділянку №3. На ділянці №4 облаштували басейн, який також охопив ділянку №5, яка і є комунальною власністю. За даними мерії, три з чотирьох ділянок перебувають у власності родини Гринкевичів із 2019 року, одну вони придбали під час війни, у серпні 2022 року.

Наразі цільове призначення землі №1 і 2 дозволяє будувати будинок, але є питання до того, як воно було змінено, бо до ділянки немає жодних під’їздів, як того вимагають державні будівельні норми. Ділянки №3 й 4 призначені під колективне садівництво, на них не можна нічого будувати, зазначає Зубач.

На ділянці №6 Гринкевичі вирубали дерева, щоб поставити огорожу й прокласти дорогу на замлях природно-заповідного фонду, які є у власності державного підприємства «Львівський Лісгосп». А ділянки №5 і 10 є міськими землями. За результатами обстеження комісії держуправління контролю за землями, площа самовільно зайнятих земель становить 0,28 гектара.

Львівська міська рада скерувала листи в Держгеокадастр, Державної екоінспекції, Нацполіцію, Міжрегіонального управління лісового й мисливського господарства, а також філії львівського лісового господарства ДCГП «Ліси України».

 

Журналісти-розслідувачі виявили будинок, якого немає в реєстрах, і квартири на 35 мільйонів гривень, зареєстровані на дружину й тещу бізнесмена. На нерухомість не наклали арешт після затримання Ігора Гринкевича.

29 грудня 2023 року працівники ДБР затримали львівського бізнесмена під час спроби дати хабар одному з керівників Головного слідчого управління ДБР. Згодом Міноборони розірвало всі договори з компаніями, що повʼязані з сімʼєю Гринкевичів.

У січні львівському бізнесмену й одному з найбільших постачальників Міноборони Ігорю Гринкевичу і п’ятьом членам його організації оголосили про підозру в Державному бюро розслідувань.

Сина львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, Романа, затримали під час спроби перетнути кордону. Він виїхав до Одеси орієнтовно 17 січня і з того часу готувався перетнути державний кордон і виїхати за межі країни. 19 січня за клопотанням прокурорів суд надав дозвіл на його затримання. 

Фото: Любомир Зубач