Журналісти-розслідувачі виявили будинок, якого немає в реєстрах, і квартири на 35 мільйонів гривень, зареєстровані на дружину і тещу бізнесмена. На нерухомість не наклали арешт після затримання Ігора Гринкевича, повідомляє «Громадське».

Світлана Гринкевич, яка є дружиною бізнесмена, придбала дві квартири в ЖК «Новопечерські Липки» вартістю 20 мільйонів гривень 17 травня 2023 року, «у розпал оборудок компанії на контрактах із Мінобороною», додають журналісти.

31 грудня 2023 року Світлана Гринкевич взяла пʼять мільйонів гривень кредиту. За ці кошти дружина створила договори іпотеки на обидві квартири за два дні. «Це стандартна схема для того, щоб притримати майно, якщо людина боїться його конфіскації», – каже адвокат Ярослав Бутирін.

Відповідну схему також провели з іншими квартирами Світлани Гринкевич у Києві і Львові. Загальна їх вартість – близько девʼяти мільйонів гривень, квартири придбала теща бізнесмена Ірина Федак. У липні 2022 року Ірина Федак також прибала квартиру вартістю близько шести мільйонів гривень. 

Журналісти виявили в родини Гринкевичів будинок на 600 м², який будують, придбавши чотири ділянки, що оформили на різних членів родини. Загальну вартість будинку оцінюють у 20 мільйонів гривень.

 

29 грудня 2023 року працівники ДБР затримали львівського бізнесмена під час спроби дати хабар одному з керівників Головного слідчого управління ДБР. Згодом Міноборони розірвало всі договори з компаніями, що повʼязані з сімʼєю Гринкевичів.

У січні львівському бізнесмену й одному з найбільших постачальників Міноборони Ігорю Гринкевичу і п’ятьом членам його організації оголосили про підозру в Державному бюро розслідувань.

Гринкевича звинувачують у створенні «злочинної організації», яка заволоділа чужим майном шляхом зловживання довірою (шахрайство), вчиненому в умовах воєнного стану й в особливо великих розмірах (частина 5 статті 190 та частина 1 і 2 статті 255 Кримінального кодексу України). Санкції всіх трьох статей передбачають позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Сина львівського бізнесмена Ігоря Гринкевича, Романа, затримали під час спроби перетнути кордону. Він виїхав до Одеси орієнтовно 17 січня і з того часу готувався перетнути державний кордон і виїхати за межі країни. 19 січня за клопотанням прокурорів суд надав дозвіл на його затримання. Наразі Романові Гринкевичу обирають запобіжний захід.