Компанія Neuralink вживила перший імплант у мозок людини, розповів засновник стартапу Ілон Маск в X(Twitter).

За його словами, відновлення власника чіпа після операції проходить добре, а попередні результати є «багатонадійний». Перший продукт від Neuralink матиме назву Telepathy, також анонсував Маск.

Чіпи від Neuralink мають допомагати людям у відновленні зору й мобільності. За задумом, їх потрібно підключати одночасно до мозку й компʼютера через Bluetooth. Це має дозволити паралізованим люди керувати смартфонами й іншим гаджетами за допомогою «сили думки».

Neuralink планувала почати тестувати чіпи на людях до кінця 2022 року, однак Управління контролю за продуктами й ліками США (FDA) відмовило, пояснивши це безпековими питаннями. Тестування в Сполучених Штатах дозволили лише в травні 2023 року, а дозвіл на набір людей – у вересні, пише Reuters.

   

Компанія Neuralink розробляє мозкові імпланти, які можуть стати вирішенням деяких невиліковних станів, з 2016 року. Перший прототип чіпу Link 0.9 компанія Ілона Маска показала ще влітку 2020-го. Його заряджають індукційно й з’єднують зі смартфоном за допомогою Bluetooth. За словами Ілона Маска, чіп можна безпечно видалити. Пристрій уже протестували на свинях і мавпах.

Нейрочіп планують використовувати не лише в медичних цілях. У компанії сподіваються, що за його допомогою можна буде транслювати музику прямо в мозок, підвищувати розумові здібності й телепатично спілкуватися, якщо чіп буде в кожного співрозмовника.