На Хмельницькій АЕС планують розпочати будівництво чотирьох ядерних реакторів, щоб компенсувати втрачені енергетичні потужності через повномасштабну війну з Росією, повідомив міністр енергетики Герман Галущенко Reuters.

Для будівництва двох блоків Україна хоче імпортувати з Болгарії обладнання російського виробництва. Інші два базуватимуться на західних технологіях виробника енергетичного обладнання Westinghouse.

Будівництво розпочнуть улітку або восени 2024 року. Третій і четвертий реактор Хмельницької АЕС почали створювати в 1980-х роках, але потім заморозили. Усі чотири реактори побудують на Хмельницькій АЕС. Також НАЕК «Енергоатом» і Westinghouse підписали угоду про закупівлю обладнання для пʼятого енергоблока.

Україна побудувала по одному атомному реакторі на Запорізькій, Хмельницькій і Рівненській АЕС у 1991 році. Три АЕС забезпечують понад 55% потреб країни в електроенергії, але Київ хоче розширити цей сектор, щоб компенсувати тимчасову втрату Запорізької АЕС, найбільшої атомної станції в Європі –Запорізької АЕС.

 

Згідно зі щорічним аналізом Bloomberg New Energy Finance, до 2050 року вироблення альтернативної енергії у світі збільшиться до 50%.