Українські військові знищили російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50, а також пошкодили командний літак Іл-22 завдяки ракетній пастці 14 січня, пише Forbes із посиланням на військового аналітика Тома Купера.

Українські бомбардувальники Су-24 вивели з ладу ворожі радари й пошкодили радіолокаційне покриття завдяки тому, що першими завдали ударів по окупованому Росією Кримському півостровуза словами аналітика.

Щоб розширити радіолокаційне покриття над більшою частиною Криму, російські військові наказали А-50 рухатися на північ півострову. Літак супроводжував чотиримоторний командний пункт Іл-22М із членами екіпажу на борту, щоб забезпечити звʼязок і передачу даних, для яких А-50 не вистачає потужності й оброблення.

Супутникові знімки й радіолокаційні дані вказують на те, що літак А-50 рухався над окупованим Бердянськом, у межах досяжності системи Patriot. Імовірно, українські військові скомбінували систему Patriot і С-300, щоб зібрати дані про цілі. Після цього вони завдали ракетних ударів, збили А-50 й пошкодили бортовий командний пункт Іл-22.

Бомбардувальник Су-34 виявив невідому українську батарею С-300, яка увімкнула свій радар за кілька хвилин до того, як були збиті А-50 та Іл-22, пише Forbes.

 

А-50 – це радянський літак далекого радіолокаційного виявлення й управління. Його мета – виявляти, відстежувати повітряні й морські цілі, а також управляти діями протиповітряної оборони.

Фото: Forbes