У хорватському місті Леград продають житлові будиноки за 13 євроцентів, щоб поліпшити демографічний стан міста, пише The Mayor.

Придбати будинок можуть пари, які перебувають у шлюбі або позашлюбному партнерстві, а також не мають судимості й іншої нерухомості. Якщо подружжя має дітей і працює у сфері, на яку є дефіцит робочої сили, то вони матимуть додаткові бали, щоб отримати будинок.

Наразі продали п’ять готових до заселення будинків, також три сім'ї переїхали в новий дім. «Ініціатива доволі успішна, оскільки сьогодні в місті більше дітей, ніж п’ять років тому. Ми будуємо новий дитячий садок», – каже голова міста Іван Саболич.

У місті Леград проживає меншедвох тисяч осіб. Місто розташоване біля річки Драва, яка утворює кордон з Угорщиною. Міська влада пропонує дешеві будинку молодим сімʼям з 2018 року.

 

Восени 2022 року в Україні стартувала державна пільгова іпотека «єОселя». Із серпня 2023-го на неї можуть претендувати всі українці віком від 18 до 70 років, які не мають власного житла. Ставка за іпотекою становить 7% річних. Максимальний термін кредитування становить до 20 років, а мінімальний початковий внесок – 20% від вартості житла.

У жовтні 2023 року редакція The Village Україна поспілкувалася з мешканкою Києва, якій вдалося придбати житло на первинному ринку за іпотекою «єОселя» під 7%. Запитали, як відбувався пошук квартири, скільки часу знадобилося на укладання угоди й скільки доводиться сплачувати за іпотекою.

Фото: The Mayor