Скасування додаткових вихідних днів не має суттєвого впливу на економіку країни, розповів заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Скасування святкових днів під час війни складає приблизно 4,5% від робочого тижня. Але це не означає автоматичний зріст ВВП на відповідну суму, оскільки деякі сектори можуть працювати активніше навіть у святкові дні.

Завдяки скасовуванню святкових днів вдалось пом'якшити спад економічного розвитку України у 2022 році, але наразі цей механізм втрачає свою важливість і не має визначального значення, каже Ніколайчук.

Головним чином скасування стосується державного сектору, водночас приватні підприємства можуть самостійно визначати свій графік роботи.

 

В грудні 2023 року МВФ поліпшив прогноз щодо зростання ВВП України за 2023 рік до 4,5%. Очікують, що ВВП зросте через тривале стрімке зниження інфляції й стабільність валютного ринку, зокрема після запуску гнучкого обмінного курсу. Однак залишаються ризики, спричинені війною, потенційними помилками у політиці та затримками або дефіцитом зовнішнього фінансування, вважають у МВФ.