Туреччина, Болгарія й Румунія підписали угоду про спільну боротьбу з морськими мінами в Чорному морі, які загрожують судноплавству, про це пише AP.

У межах угоди планують розмінувати територіальні води Румунії, Болгарії й Туреччини їхніми власними засобами, щоб зробити судноплавство безпечнішим, зокрема, для суден, що перевозять зерно з України.

В уряді Болгарії наголошують, що діяльність не буде спрямована проти будь-якої іншої країни, а операція з розмінування допоможе поліпшити взаємодію й добросусідські відносини між учасниками.

Наразі розробляють документацію й інструкції щодо дій. Процес може зайняти до декількох місяців. «Інші країни теж могли б взяти участь у розмінуванні після закінчення війни», – каже міністр оборони Туреччини Ясар Гюлер.

 

Розбираємо разом із фахівцями Держекоінспекції, «Екодії» й міжнародної організації The Conflict and Environment Observatory (CEOBS), як на навколишнє середовище впливають найбільш очевидні прояви війни – обстріли та бої, що залишають за собою знищену військову техніку.