Українське обʼєднанням Kiborg разом із командою хакерів NLB опублікували повну клієнтську базу російського комерційного банку «Альфа-Банк».

База даних містить інформацію про ПІБ, дату народження, номер рахунку й телефону клієнтів, починаючи з 2004 року. Таблиця містить 115 217 571 запис, з яких приблизно 38 мільйонів фізичних і юридичних осіб. Доступ до персональних даних група отримала в жовтні 2023 року, тоді Kiborg опублікували інформацію про 44 тисячі клієнтів.

У пресслужбі «Альфа-Банку» спростовують факт взлому й поширення особистої інформації, називають особисті дані, які виклали хакери як докази, «скомпільованими з кількох випадкових номерів». Російське медіа «Важные истории» перевірило, що опубліковані дані справді стосуються реальних мешканців Росії.

 

Хакери намагалися проникнути в систему «Київстар» у березні або навіть раніше, але доступ отримали принаймні в травні. Натомість повний контроль, імовірно, хакери мали вже в листопаді. Кібератака сталася зранку 12 грудня.

У січні 2023 року стало відомо, що російські хакери перебували в системі «Київстар» принаймні з травня, за сім місяців до атаки на мобільного оператора.