У 2023 році українська економіка показала незначне зростання – ріст ВВП країни становив 4,6% після попереднього падіння на 29,1%, про це повідомили в доповіді, яку підготував департамент ООН з економічних та соціальних питань (DESA), передає «Укрінформ».

«Минулого року економіка України продемонструвала стійкість до наслідків нинішньої війни, особливо в частині постачання електроенергії, але це не означає відновлення економіки порівняно з довоєнним періодом», – каже директор відділу економічного аналізу й політики департаменту Шантану Мукерджі.

За 2023 рік в Україні зросло приватне споживання продукції, але збільшилися капітальні видатки на реконструкцію промисловості. Сільськогосподарське виробництво є нижчим, ніж у довоєнний період, а відвантаження зерна з чорноморських портів залишається проблематичним після виходу РФ з Чорноморської зернової ініціативи, зазначають у доповіді.

На економіку України вплинули тимчасові обмеження, які запровадив ЄС на імпорт зерна з України до п'яти країн регіону, а також обмеження на залізничні й автомобільні перевезення, що наклала Угорщина, Польща та Словаччина.

 

Майже 60% українців відчули погіршення власного економічного становища за період лютий-вересень 2023 року. У 35% респондентів економічне становище не змінилось, а 5% відчули покращення.

Як наша економіка виживає під час війни, які є ризики і що відбувається з курсом гривні, пояснюємо разом з економістом Центру економічної стратегії Максимом Самойлюком.