Російські хакери перебували в системі «Київстар» принаймні з травня, за сім місяців до атаки на мобільного оператора, розповів Reuters начальник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

За його словами, хакери намагалися проникнути в систему «Київстар» у березні або навіть раніше, але доступ отримали принаймні в травні. Натомість повний контроль, імовірно, хакери мали вже в листопаді. Кібератака сталася зранку 12 грудня.

Хакерська атака знищила «майже все», зокрема «тисячі віртуальних сервісів і персональних компʼютерів». В СБУ кібератаку на «Київстар» називають чи не першим прикладом зламу, що «знищив ядро телекомунікаційного оператора». Попри це, розслідування СБУ не виявило фактів викрадення персональних даних, каже Вітюк.

Після першої атаки на «Київстар» і збою в роботі мобільного оператора російські хакери здійснили ще декілька спроб атакувати систему. В СБУ кажуть, що допомогли «Київстар» відбити ці атаки.

Вітюк запевнив, що кібератака не мала великого впливу на українську армію. За його словами, військові не покладаються на операторів звʼязку, а використовують «різні алгоритми й протоколи».

   

12 грудня в роботі мобільного оператора «Київстар» стався масштабний збій через хакерську атаку – в абонентів пропав звʼязок і доступ до мобільного інтернету. Крім того, абоненти «Київстар» не могли переключитися на національний роумінг.

Для вирішення проблеми залучили правоохоронців і спеціальні держслужби, зокрема СБУ. Відповідальність за атаку взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань, що насправді є хакерським підрозділом головного управління ГРУ.