В 1+1 Media заявили, що не опублікують на YouTube-каналах номер із програми «Новорічний вечірній квартал», у якому висміюють українську мову переселенки зі Скадовська, про це повідомила пресслужба каналу на запит «Детектор медіа».

«Ми розуміємо суспільне обурення й приносимо вибачення аудиторії, яку зачепив цей номер. Творча команда, яка створювала цей випуск, жодним способом не хотіла образити почуття українців. У випусках «Вечірнього кварталу» команда жартує над собою, підіймає актуальні теми, інколи гіперболізуючи їх, адже це один із законів гумору. Це був саме такий випадок», – заявила пресслужба «1+1».

Також в студії «Квартал 95» прокоментували, що поважають усіх переселенців із тимчасово окупованих територій. Вони також додали, що своїм номером хотіли «показати, що не страшно робити навіть грубі помилки під час переходу з російської на українську, більш соромно – продовжувати говорити мовою ворога», – пише «Детектора медіа».

Епізод вийшов у межах «Новорічного вечірнього кварталу» 31 грудня в ефірі каналу «1+1 Україна». У програмі випуску переселенка пояснює закарпатцю, що вона зі Скадовська, тому спілкується російською й вивчала українську мову тільки в школі. Чоловік її виправляє, заохочує говорити українською, стримуючи сміх.

Міський голова Скадовська Олександр Яковлєв прокоментував жарт із програми: «Скадовськ сьогодні в окупації, і дійсно, що зараз потребують скадовці, – це підтримки». Олександр Яковлєв також оголосив флешмоб «Скадовськ говорить українською» й запропонував усім скадовцям зачитати щось українською мовою.

Також головна редакторка онлайн-видання «Кавун.City» Євгенія Вірлич подала скаргу на телеканал до Комісії з журналістської етики через «пряму й відверту дискримінацію мешканців південної й східної України за ознакою мови, а також дискримінацію жінок».

Наразі відео номеру досі доступне на YouTube-каналі «Студія Квартал 95 Online», а також у повній версії концерту.

Фото: скрин із відео