Кабмін пропонує «перезавантажити» роботу Бюро економічної безпеки, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

У новій системі пропонують оновлену процедуру обрання директора БЕБ, до якої залучатимуть міжнародних партнерів.

«Ми пропонуємо, щоб лише БЕБ і НАБУ могли порушувати питання проведення перевірок фінансово-господарської діяльності бізнесу незалежно від його форми власності. А також виключити Нацполіцію й СБУ з переліку органів державного фінансового контролю», – каже Шмигаль.

Також Кабмін затверджує документ про нову систему оплати праці на основі кваліфікації посад і грейдів. 70% зарплати держслужбовця буде складати оклад і 30% премії. Також з 1 січня планують скоротити кількість вакансій державної служби майже на 20 тисяч.

Премʼєр-міністр каже, що завдяки новій системі оплати праці й скорочення вакансій можна зберегти близько восьми мільярдів гривень бюджетних коштів і спрямувати на потреби безпеки й оборони у 2024 році.

«Черговий максимально нахабний кидок міжнародних партнерів, які прямо вимагають реального перезавантаження БЕБ, а не його імітацію. Реакцію міжнародників і наслідки такого рішення неважко уявити», – прокоментував народний депутат Ярослав Железняк.

16 жовтня фінансовий комітет парламенту вже погодив законопроєкт про реформу, у якій передбачалося перезавантаження БЕБ, а саме відбір нового керівника за прозорим конкурсом і переатестацію основного персоналу, додає очільник «Центру протидії корупції» Віталій Шабунін.

«Проєкт планують провести через правоохоронний комітет, який підконтрольний Олегу Татарову. Наприклад, саме цей комітет під керівництвом слуги Сергія Іонушаса заблокував повне скасування сумнозвісних «поправок Лозового», – пише Шабунін.

 

Що має робити Україна в подальшому процесі вступу до ЄС, наскільки тривалим може бути цей процес і чи можливий він під час повномасштабної війни, редакція The Village Україна запитала в редактора «Європейської правди» й співавтора подкасту про міжнародну політику «Світ не sweet» Олега Павлюка.