Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявив, що наразі незадоволений роботою ТЦК, але «можливості з прийому особового складу вони не втратили», повідомив головком на брифінгу.

Валерій Залужний виступив проти прийняття закону про проведення ротації на фронті, наприклад, що пів року. Для проведення ротації що пів року потрібно збільшувати бойовий комплект військ приблизно вдвічі. «Командири на місцях мають робити все можливе й неможливе для того, щоб здійснювати ротацію в межах підрозділів», – зазначив Залужний.

Він зазначив, що кількість мобілізованих враховує покриття поточного комплекту, формування нових військових частин, а також прогнозування втрат. Потреба в нових мобілізованих розбита на періоди.

Основні тези з брифінгу:

  • Військове командування не втручається в питання, хто може мати відтермінування від мобілізації
  • У законодавстві слід залишити поняття придатності й непридатності до військової служби, а також відмовитися від поділу на ступені інвалідності
  • Україну влаштує будь-який спосіб мобілізації, який забезпечить армію поповненням резервів. Залужний наголосив, що пропозиція надсилати електронні повістки надійшла не з Генштабу чи ЗСУ
  • Наразі ЗСУ ще перебувають у північній частині Мар’їнки

 

Кабінет Міністрів України вніс до Верховної Ради проєкт закону про «удосконалення окремих питань мобілізації» й посилення відповідальності за військові прапорушення.

Повістки пропонують надсилати в електронному кабінеті призовника чи резервіста або ж на електронну пошту. Крім того, хочуть, щоб повістки вручали особисто за місцем проживання, місцем роботи і в громадських місцях представники ТЦК й поліціянти.