Команда волонтерів із Києва «Деокупаж» зробила 200 пляшок колекційного вина з винограду, який зібрали в деокупованому Ізюмі. Кошти з продажу вина передадуть у центр Superhumans на реабілітацію військових.

Волонтери знайшли вцілілий виноград восени 2022 року під час гуманітарної місії. Команда залучила до створення етикеток українських митців, створивши кожну пляшку в одному екземплярі.

Вино публікуватимуть релізами по 10 пляшок в колаборації. Перша серія пляшок прикрашена роботами харківського художника Гамлета Зінківського. «На них зображені роботи, що намальовані на вулицях міста Ізюм, деякі з робіт були створені вже після звільненя міста. Кожна пляшка має нумерацію й підпис митця, а також загорнута у тканину, «забруднену» білою й чорною фарбою, у яку художник витирав свої пензлі», – додають у команді.

До створення етикеток долучились Олег Семак, Гамлет Зінківський, Ольга Лісовська й інші. Команда також відкрита для співпраці й розшукує митців, які хочуть долучитися до проєкту.

Вартість пляшки – 1000 доларів, одну з них прибали на аукціоні в Копенгагені за 1200 доларів. Перша серія пляшок доступна на сторінці проєкту.

   

Зоозахисна організація UAnimals запустила благодійну онлайн-крамницю Animalism. Першу колекцію «Червонокнижні» присвятили видам, які можуть зникнути через російську агресію й людську недбалість, розповіли в команді. До неї ввійшли світшоти, футболки, свистунці, шарфи, пледи й інші речі з зображеннями сипухи, лелеки, хохулі, рисі й інших рідкісних тварин. Усі речі в крамниці створені локальними виробниками, кажуть в Animalism.