Видання Dou опублікувало другу частину досліджень про пошуки роботи українських IT-спеціалістів і чого вони найбільше бояться. Також порівняли з результатами дослідження лютого 2023 року, щоб зрозуміти, як змінився ринок.

На другому році повномасштабної війни ситуація в ІТ помітно ускладнилася, пише Dou. 

За результатами дослідження, упродовж року звільнили або не продовжили контракт 25% айтівців, ще 16% звільнилися за власним бажанням. Також 8% фахівців відправили в неоплачувану відпустку. Загалом 47% айтівців звільнили з роботи або вони звільнилися самостійно.

Найчастіше звільняли тестувальників (30%), дизайнерів (28%), розробників (26%) незалежно від досвіду роботи.

Фахівців  Development and Operations, Site Reliability Engineer (11%), Quality Assurance і Data Scientist, Data Engineer (по 10%), розробників (9%) найчастіше відправляли в неоплачувані відпустки.

42% опитаних працівників бояться втратити роботу. Серед них фахівців з досвідом менше трьох років – 49%, а тих, хто працює більш як п’ять років, – 38%.

37% тих, хто хотіли б змінити роботу, але 18% насправді планують це зробити. 52% опитаних шукали роботу протягом останніх 12 місяців, що на 9% більше, ніж у лютому 2023 року. 80% тих, хто перебуває в Україні, знаходять роботу саме в українських ІТ-компаніях.

У лютому 2023 року 49% фахівців шукали нову роботу протягом одного-двох місяців. Наразі кількість тих, в кого пошук займає понад три місяці, зросла з 13% до 21%.

Як порівняти з лютим 2023 року, також важче знайти роботи з більшою зарплатнею. 56% айтівцям підвищили заробітну плату. Це на 9% менше, ніж торік. 71% тих, хто знайшов роботу в іншій країні, отримали підвищення зарплатні.

   

У лютому 2023 року 41% айтівців найбільше боялися втратити роботу, за рік їхня кількість зросла на 1%. Найчастіше це були фахівці з досвідом до двох років, тестувальники й HR-спеціалісти.