Сім провідних розробників програм штучного інтелекту погодилися взяти на себе добровільні безпекові зобов'язання, запропоновані американським урядом, пише The New York Times із посиланням на Білий дім. 

Розробники ChatGPT OpenAI, а також компанії Amazon, Google, Meta, Microsoft, Inflection і Anthropic офіційно підтримали безпекові гарантії на зустрічі з президентом США Джо Байденом, відзначає видання.

Зокрема, компанії погодилися, аби їхні продукти тестували незалежні експерти. Крім того, висловили готовність обмінюватися інформацією про технологічні ризики з урядами; розробляти інструменти для боротьби з глобальними проблемами, як-от зміна клімату; а також позначати матеріали, створені штучним інтелеком.

Представники компаній також пообіцяли віддавати пріоритет безпеці та співробітництву перед конкуренцією, пише NYT.

Наразі добровільні зобов’язання мало вплинуть на роботу компаній, їх виконанання жодним чином не перевірятимуть державні регулятори, відзначає видання.

Водночас гарантії є лише підготовчим кроком – невдовзі американський уряд прагне запровадити конкретні правові та нормативні рамки для розвитку штучного інтелекту, додають у редакції.

Зокрема, готують урядові вимоги до тестування продуктів. Також хочуть запропонувати водяні знаки для позначення матеріалів, створених ШІ.

Крім того, американський уряд може заборонити розробникам експортувати великі мовні моделі, щоб до них не отримали доступ певні країни, як-от Китай, відзначає NYT.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У березні 2023-го відкритий лист із закликом призупинити розвиток систем ШІ підписали Ілон Маск і співзасновник Apple. Автори листа закликали усі лабораторії, що розробляють програми ШІ, потужніші за ChatGPT-4, призупинити роботу щонайменше на пів року. Пауза потрібна для того, щоб розробити й упровадити протоколи безпеки для програм штучного інтелекту, кажуть ініціатори звернення.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі