Австралійський краудфандинговий стартап Good-Edi виготовляє чашки для кави, які можна з’їсти. Мета – боротися з одноразовими виробами, які мають поліетиленову оболонку.

Ідея стартапу виникла в колег Анійо Рахебі й Кетрін Гатчинс під час обідньої прогулянки в Мельбурні, коли вони побачили відро для сміття, переповнене одноразовими стаканчиками, пише Bloomberg.

Після «сотень годин на кухні» й близько 250 змін рецептів вони винайшли їстівну тару, яка біологічно розкладається. Така тара підходить і для гарячих, і для холодних напоїв. Вона складається із суміші житнього борошна, пшеничних висівок, вівсяних висівок, цукру, солі, кокосової олії й води. Винахідники стверджують, що контейнер залишається хрустким протягом 40 хвилин, якщо тримати в ньому гарячу напій, а холодний там можна зберігати близько восьми годин.

Утім, цей контейнер має смак несолодкого пшеничного печива, а також може збільшити вартість чашки кави на винос на один австралійський долар (0,63 американських долара), зауважує репортерка Bloomberg Businessweek.

У 2021 році компанія зібрала близько 98 000 доларів США на краудфандинговому сайті й зараз виготовляє близько 500 чашок на день для кавярень, обсмажувальних і концертних майданчиків у всій Австралії. Цього року стартап хоче збільшити виробництво й розширити міжнародні продажі.

За даними Програми ООН з навколишнього середовища, у світі щороку випускають понад 250 мільярдів паперових стаканчиків для напоїв із пластиковою оболонкою, і лише близько 1% цих чашок переробляють.

За словами консультанта Future Market Insights Inc Ісмаїла Сутарії, використання паперових стаканчиків для гарячих напоїв із пластиковим покриттям зросте більш ніж на 9% до 2025 року, а споживання сягне 166 мільярдів одиниць на рік.

Водночас міжнародні корпорації прагнуть скоротити відходи. Зокрема, Starbucks хоче їх зменшити наполовину до кінця десятиліття й тестує багаторазові стаканчики на шести регіональних ринках. McDonald’s також тестує контейнери, виготовлені з суміші натурального пластику й біоматеріалів.

Подібні стартапи з виготовлення їстівних стаканчиків також є в Латвії й Болгарії, але питанням залишається їхня практичність і сприйняття споживами, додають у Bloomberg.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Apple запустила в продаж кухоль, місце якого можна відстежувати за допомогою застосунка. Його можна підключити за допомогою Bluetooth до iPhone, Mac, iPad або Apple Watch. Якщо кухоль загубиться, вбудований динамік видасть звуковий сигнал.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі