Київські ТРЦ мають найбільшу за 10 років кількість вільної площі, підрахували Colliers Ukraine, пише Forbes. Показник вакантності сягає 15%.

Це близько 270 тисяч м², або 38 футбольних полів. Утім, вакантність площ відрізняється залежно від густонаселеності масиву або району. У ТРЦ «Аладдін» біля метро «Позняки» лише 5% вільних площ. Натомість у Smart Plaza Polytech, Smart Plaza Obolon і Piramida – близько нуля.

У ТРЦ, що розташовані далі від житлових масивів, ситуація гірша: ТРЦ Respublika Park має 15% вільних торгових площ, хоч вакантність і скорочуються, стверджує гендиректорка Respublika Юлія Щаслива. Найбільш незаповненим лишається ТРЦ Blockbuster, де за даними Forbes вакантність становить близько 40%.

Чому орендарі йдуть з ТРЦ і як бізнес вирішує цю проблему?

У ТРЦ не тільки в Києві, а й по всій Україні почали зникати орендарі-«магніти», які приваблювали велику кількість відвідувачів. Це H&M, бренди Gap і Marks&Spencer, які розвиває компанія Fiba Retail, а також бренди Inditex (Bershka, Zara, Stradivarius).

Українці стали загалом менше ходити до ТРЦ через повітряні тривоги. Протягом 2022 року торговельні центри були закриті майже 30 днів.

Однією з причин також називають вихід з українського ринку російських і білоруських брендів (Gloria Jeans, Ostin, BeFree). Їхні місця, утім, займають українські бренди. Наприклад, у ТРЦ Respublika почав працювати магазин меблевої фабрики Constanta з Харкова, а також бренд одягу Ohnik з Польщі.

Крім відкриття вітчизняних магазинів, ТРЦ віддають в оренду приміщення для «нетипових точок», пише Forbes. У Retroville влітку 2022-го відкрили сервісний центр МВС, а в Gulliver – інтерактивний дитячий музей «Відкривай портал у науку».

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Ще один фактор, який впливає на український бізнес, – це комендантська година, впроваджена в усіх областях України через воєнний стан. Ми розпитали деякі вітчизняні бізнеси («Планету кіно», ТРЦ Gulliver, бари Loggerhead і Parovoz) про те, як скорочення комендантської на одну годину (до 00:00) вплине на їхній бізнес.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі