Запустили чат-бот «Буду мамою» з покроковим алгоритмом отримання безоплатного супроводу вагітності, медичну допомогу при пологах і неонатальні послуги.

Чат-бот доступний у Telegram і Viber. Жінка має вказати тиждень вагітності в застосунку, а бот надасть перелік необхідних обстежень і вкаже найближчі пологові, де ці послуги надають безоплатно.

Чат-бот також містить документи-памʼятки, які мають допомогти захистити права жінок на безоплатні медичні послуги, а також перелік «червоних прапорців», які вказують на необхідність звернення до лікаря.

Проєкт створили ГО «Ліки Контроль» і БФ «280 днів» за підтримки USAID. Бот створили на основі відкритих даних і у співпраці з лікарями, кажуть у Мінцифри.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Держава в межах Програми медичних гарантій оплачує супровід вагітності й медичну допомогу при пологах. Це значить, що консультації в лікарів, обстеження й аналізи надають безкоштовно.


195 тисяч дітей народилися в Україні з 24 лютого і до кінця 2022 року. Цей показник суттєво зменшився з 2021 року, кажуть творці проєкту «Буду мамою». На їхню думку, тенденція до зниження народжуваності зберігатиметься і загострюватиметься через економічне і психологічне навантаження на українців, спричинене війною.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі