В Україні планують із липня 2023 року повернути податки, які були до повномасштабної війни, повідомив голова комітету ВР з питань фінансів, податкової й митної політики Данило Гетманцев, пише «Укрінформ».

За словами Гетманцева, за місяць держава збирає близько 80 мільярдів гривень податків, а на війну витрачає 130 мільярдів гривень. Різницю країна покриває за кошт запозичень чи облігацій, але потрібно збирати ці гроші всередині країни. 

Зокрема, з липня 2023 року планувати скасування пільговий режим у 2%, який запровадили навесні 2022 року, відновлення документальних перевірок і відновлення відповідальності за невиконання податкових обовʼязків.

«Ми вважаємо, що він [2% податку з обігу – ред.] відіграв свою роль, і погоджуємося з МВФ, що його наразі треба скасовувати з 1 липня. Цим податкова система й приводиться до тих правил, які існували в мирний час, до початку активної фази війни», – сказав Данило Гетманцев.

Також із липня 2023 року відновлять ставки оподаткування палива, яке Верховна Рада ухвалила ще в вересні 2022 року. Після початку повномасштабної війни ставку знизили до 7%, і з липня її повернуть на колишній рівень 20%.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У 2022 році, щоб підтримати бізнес на початку повномасштабного вторгнення, держава створила податкову пільгу й запропонувала замість сплати ПДВ перейти на спрощену систему: 3 групу ФОП і 2% податків від виторгу.


У 2023 році, згідно з державним бюджетом України, для фізичних осіб-підприємців змінилися розміри єдиного соціального внеску й ліміти доходу. Деталі читайте за посиланням.


Понад три тисячі бізнесів відмовилися від пільгової системи оподаткування й сплачують ПДВ.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі