«Ашан» в РФ постачає товари для військових і сприяє мобілізації своїх робітників, ідеться в розслідуванні російського The Insider разом із Le Monde і Bellingcat.

Журналісти виявили, що поставки для військових маркували як «гуманітарну допомогу». Водночас згідно з міжнародним гуманітарним правом, такою допомогою вважається лише допомога для цивільних. Тому це може призвести до того, що французька компанія піде з російського ринку, де має 230 магазинів і заробляє 3,2 мільярда євро на рік.

Ця «гуманітарна допомога» складалася з товарів зі складів магазинів у різних регіонах Росії, а також тих товарів, які збирали волонтери, зокрема й у взаємодії з місцевими органами влади. Крім того, журналісти помітили, що на відео з окупованого Маріуполя розвантажують палети з фірмовим знаком «Леруа Мерлен», що свідчить про те, що «гуманітарну допомогу» може поставляти не лише «Ашан», але й холдинг, до якого він належить.

Також російський «Ашан» збирав і передав у військкомати дані про своїх співробітників (їх почали збирати ще до початку повномасштабного вторгнення, у січні 2022 року), а після мобілізації допомагав військкоматам «виконувати норму», з’ясували журналісти, бо повістки вручали просто на робочому місці. Про це The Insider розповів свідок однієї з таких ситуацій.

Російський «Ашан» відмовився від коментарів, а в пресслужбі французького «Ашану» сказали, що компанія «поза політикою й жодною підтримкою військовослужбовців не займається».

UPD«Ашан» в Україні «шокований інформацією, опублікованою в журналістському розслідуванні» й терміново звернувся до французького офісу.

UPD [18 лютого]: Французький офіс, який керує мережею супермаркетів «Ашан» заперечує допомогу російській армії. 

«Ашан» заявив, що замовлення, про яке згадується у розслідуванні, було зроблене наперед і «не містило нічого підозрілого». Щодо другого прикладу у компанії заявили, що якщо у торговельному центрі в Самарі хтось збирав допомогу для російських солдат, то це робилося не в супермаркеті «Ашан» і мережа не має до цього стосунку.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Дочірня компанії «Ашан» в Україні з перших днів засуджує повномасштабне вторгнення РФ в Україну. У березні вона закликала французький офіс згорнути інвестиції й припинити поставки в РФ. Натомість гендиректор «Ашану» заявив, що компанія працює «на користь мирного населення». Холдинг «Леруа Мерлен» продовжив роботу в Росії й навіть розширив асортимент.

Згодом український офіс узагалі відключили від корпоративної мережі зв’язку. Ба більше, «Леруа Мерлен» після початку повномасштабної вйни закрили чотири із шести своїх супермаркетів в Україні: на Кільцевій дорозі, Броварському проспекті, у ТРЦ Retroville і в Одесі в ТЦ «Рівьєра» – і можуть узагалі піти з українського ринку. У Росії працює 112 магазинів холдингу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі