Інноваційний центр Unit.City разом зі студією Knife! Films випустили перший документальний фільм про становлення української IT-індустрії під назвою «Історії українського IT».

Через особисті історії у фільмі показують, як IT-сфера в Україні пройшла шлях від зародження до «найпотужнішої галузі». Стрічка відтворює хронологію довжиною понад 30 років.

Знімальний процес почався у 2021 році, тоді й був запланований реліз фільму. Але через повномасштабне вторгнення роботу вдалося завершити лише у 2022 році завдяки підтримці міжнародних партнерів.

У зйомках брали участь міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, Василь Хмельницький (Unit.City), Ярослав Ажнюк (Petcube), Софія Швець (Let's Enhance), Дар’я Лещенко (SupportYourApp), Олександр Косован (MacPaw), Олександр Конотопський (Ajax Systems) й інші.

Представники ІТ-галузі поділилися власними інсайдами, розповідають автори фільму: «Як Петрівка й Кардачі сприяли розвитку найпотужнішої галузі країни? Як український стартап, щоб вирішити проблему одного домашнього улюбленця, створив проєкт на мільйони доларів? Як це бути передовим IT-спеціалістом і писати код у 82 роки? Як упертість стартапу з безпеки змогла подолати 7 років важкого становлення від ідеї до світового визнання? Як і коли в Україні з’явилися перші комп’ютерні технології? У що грав міністр цифрової трансформації, коли був підлітком?»

Стрічку можна переглянути Youtube-каналі медіа «Слух», а також в англійському дубляжі на Youtube-каналі United24.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Також дивіться тизер іншого фільму про історію українського ІТ – «Перший код». Прем’єра буде навесні.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі