У Київській області створять першу IT-пасіку від українсько-польських розробників стартапу AmoHive, розповів Seeds один зі співзасновників Ігор Курдін.

Пасіку вирішили обладнати на Київщині, адже Україна є однією з найбільших країн у світі за кількістю бджолярів, зауважують розробники.

Там проводитимуть навчання для дітей і школярів за напрямом «Інформатика та бджільництво», а також досліджуватимуть хвороби бджіл і вдалість їхнього зимування. Для цього вулики обладнають сенсорами як всередині, так і ззовні.

Творці AmoHive сподіваються, що це створить нові робочі місця у високотехнологічних сферах, зокрема Data Science. За їхніми словами, створення смарт-вуликів потребує не тільки програмістів, а й розробників електроніки й «творчих бджолярів».

Смарт-пасіки, пояснюють в AmoHive, дозволять управляти пасікою ефективніше: бджоляр зможе точніше планувати свою роботу, а власник землі отримає змогу контролювати ефективність запилення й силу бджолиної родини.

У планах – сконструювати вулик у такий спосіб, щоби параметри й мікроклімат усередині міг змінюватися завдяки командам штучного інтелекту.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У грудні 2022-го AmoHive перемогли в міжнародному конкурсі European Bee Award у номінації «Інноваційні та технологічні рішення».

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі

обкладинка й фото: AmoHive