Банки будуть платити податки й подавати звіти замість ФОП третьої групи відповідно до законопроєкту, який зареєстрували в листопаді і який вже підтримали в Мінцифри. Видання Ain.ua пояснює, як це працюватиме разом із автором законопроєкту Ярославом Железняком.

Для яких саме ФОП доступна ця функція і що вона передбачає

Згідно із законопроєктом, ця функція буде доступна для «спрощенців» третьої групи, які мають сплачувати 5% податку з доходу, єдиний соціальний внесок та подавати звітність у податкову (це IT-спеціалісти, фрілансери, дизайнери, маркетологи та інші представники креативних професій). Для таких ФОП банк може стати податковим агентом.Такий режим має робочу назву Smart ФОП.

Як ФОП зможуть перейти на цю систему

Коли законопроєкт ухвалять, заяву можна буде подати через «Дію».

Що робити ФОП, які мають рахунки в кількох банках

Аби банк міг контролювати ліміти, рахунок має бути лише в одному. Є два варіанти: відкрити новий рахунок, не закриваючи старі, або обрати один із чинних рахунків і закрити всі інші.

Що робити, якщо банк помилився при обчисленні доходу ФОП чи зробив помилку при декларуванні

Відповідальність несе винятково банк. Але банківська система влаштована так, що «важко уявити ситуацію, що банк припуститься помилки», каже Железняк.

Не всі гроші на рахунку ФОП можуть бути його доходом. Як банк визначатиме ті, що підлягають оподаткуванню?

Це питання поки що вирішують. Найпростіше для ФОП – це отримувати інші доходи на рахунок, відкритий як для фізичної особи: «Загалом, я впевнений, що якщо банки змусити перевіряти та відфільтровувати дохід за типом, то вони просто не захочуть включатися в цю систему, бо процес перевірки справді важкий», – коментує автор законопроєкту.

Чи братимуть банки за це комісію

Поки що банки не говорять про комісію, з ними ведуть обговорення. Усе вираховувати має проста програма, що не потребує суттєвих витрат, відповідно, й комісії.

Коли почне працювати ця функція і чи буде перехідний період

Перехідного періоду не передбачають. ФОП зможуть обрати банк податковим агентом, а можуть цього і не робити. Запровадити функцію планують у 2023 році, але поки що зарано говорити про конкретну дату.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Податки для ФОП третьої групи зросли з 1 жовтня 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі