Американський суд у Сан-Хосе (Каліфорнія) за введення в оману інвесторів засудив на 11 років Елізабет Холмс, власницю стартапу Theranos, пише The New York Times.

Стартап оцінювали в девʼять мільярдів доларів.

Холмс увʼязнили за обман інвесторів за чотирма звинуваченнями в шахрайстві. Вона також має відшкодувати завдані інвесторам збитки на 121 мільйон доларів.

Що це за стартап

У 2004 році Елізабет Холмс зареєструвала патент на «нарукавник», який мав проводити понад 1000 тестів, використовуючи лише одну краплину крові пацієнта.

Холмс зібрала перші шість мільйонів доларів і заснувала стартап. Коли зʼясувалося, що проєкт неможливо реалізувати, його концепцію змінили – тепер це мав бути стаціонарний прилад для аналізу крові.

«Обман Theranos викрили журналісти The Wall Street Journal у 2015 році, сам стартап «прикрили» після цього. Проєкт остаточно припинив існування у 2018, коли Елізабет Холмс і її бізнес-партнера Рамеша Балвані звинуватили у шахрайстві», – пише The New York Times.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


У березні 2019 року на телеканалі НВО вийшов документальний фільм «Винахідник: жага крові у Кремнієвій долині» про Елізабет Холмс.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі