Сервіс «Електронна черга перетину кордону» для вантажівок в Україні запрацює в жовтні 2022 року, повідомляє Міністерство інфраструктури.

Система дозволятиме перевізникам попередньо записатись і приїхати на пункт пропуску в заздалегідь призначений час.

Зареєструватися в електронній черзі можна буде на спеціальному сайті, який зараз у розробленні. У тестовому режимі його запустять в жовтні. Пізніше обіцяють створити й мобільний застосунок.

Сторінка з майбутнього сайту реєстрації в е-черзі. Фото: Мінінфраструктури

Спочатку систему впровадять лише на одному пункті пропуску. Після випробувань і вдосконалення масштабують на всі пункти.

Цей сервіс буде безкоштовний. Де і як очікувати проїзду через кордон, перевізник обиратиме самостійно, система сповіщатиме автоматично телефоном, коли саме час під’їжджати до пункту пропуску. Якщо рух черги затримується чи пришвидшується, водій також отримає сповіщення заздалегідь.

Система електронної черги буде інтегрована з базами даних митниці й прикордонної служби. Це потрібно, зокрема, щоб виділити окремі авто в пріоритетну чергу (ідеться про автомобілі, які везуть продукти, які швидко псуються: це групи товарів з 1 до 24 в Українській класифікації товарів зовнішньоекономічної діяльності).

Водночас людське втручання в систему виключено повністю, стверджують у Мінінфраструктури.

У міністерстві визнають, що така черга сама собою не вирішить питання простою вантажів на кордоні.

«Це залежить винятково від пропускної здатності прикордонних пунктів пропуску. До речі, попереду зима. Очікування черги вздовж трас у мороз, по-перше, не комфортно, а по-друге, призводить до ще більших витрат водіїв. Е-черга надаватиме зручний і зрозумілий для користувачів сервіс, який дозволить економити час і чекати проїзду через кордон на будь-якій зручній локації», — прокоментував заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Експериментальний проєкт «Електронна черга перетину кордону» мали запустити ще в грудні 2021 року. Також протягом трьох років збиралися модернізувати 20 пунктів пропуску й побудувати ще 12.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі