У липні кількість вакансій в Україні зросла на 14%, як порівняти з попереднім місяцем, а на заході країни ринок праці сягнув 75% від показників минулого року, свідчать дані платформи Work.ua.

Минулого року в липні на ринку праці спостерігався спад, як порівняти з червнем, відзначили в компанії.

Лідерами за кількістю розміщених вакансій стали Київська (10 839), Львівська (4950, Дніпропетровська (3618), Одеська (2128) й Івано-Франківська області (1389).

У Львівській та Івано-Франківській областях кількість вакансій уже досягла 80% і 76% від показників липня 2021-го.

Найбільший приріст відбувся на Дніпропетровщині (+25%), у Запорізькій (+21%), Миколаївській (+21%), Кіровоградській (+17%) і Київській областях (+16%).

Яких вакансій найбільше

Найбільшу кількість вакансій розмістили за такими спеціалізаціями:

  • менеджер з продажу – 3246 вакансій (+13%);
  • продавець-консультант – 2260 вакансій (+11%);
  • бухгалтер – 1628 вакансій (+20%);
  • водій – 1265 вакансій (+16%);
  • кухар – 1149 вакансій (+11%).

Якщо порівнювати з червнем, то в липні спостерігали найбільший приріст нових вакансій у таких категоріях:

  • «Юриспруденція» (+38%);
  • «Освіта, наука» (+31%);
  • «Фінанси, банк» (+27%);
  • «Нерухомість» (+25%);
  • «Страхування» (+22%).

Зростання кількості вакансій може свідчити про відновлення ділової активності в цих сферах бізнесу, вважають у Work.ua.

Де найвища конкуренція

Цього липня конкуренція вчетверо вища, ніж у липні 2021-го. Тобто на одну вакансію претендує вчетверо більше людей, ніж рік тому.

Найвища конкуренція в Київській, Одеській, Дніпропетровській, Харківській і Запорізькій областях, найнижча – у Закарпатській, Чернівецькій, Миколаївській, Житомирській і Черкаській, де розміщують менше одного відгуку на вакансію на день.

Майже вшестеро (як порівняти з аналогічним періодом минулого року) зріс попит на посади «Оброблювач фото», «Адміністратор салону краси», «HTML-верстальник», учетверо – на відеомонтажерів і графічних дизайнерів.

що із зарплатами

Від початку літа медіана зарплат в Україні тримається на рівні 15 000 гривень, відзначають у Work.ua. За місяць не змінилися зарплати в Київській області. Падіння на рівні 3–6% спостерігається у Львівській, Харківській і Дніпропетровській областях.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Після 24 лютого ринок праці обвалився на 87%. Роботодавці масово закривали підприємства та скорочували працівників. Роботу втратили майже п’ять мільйонів українців. Редакція The Village Україна разом з аналітиками й менеджерами найбільших сервісів пошуку роботи в Україні описувала стан ринку праці за п’ять місяців відкритої війни.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі