73% українців втратили той рівень доходу, який був до повномасштабного вторгнення Росії, ідеться в новому дослідженні Gradus Research.

Найчастіше втрачали дохід люди віком 45–60 років.

Від початку повномасштабного вторгнення росії в Україну не зазнав значущих змін і рівень працевлаштованості українців – 58% громадян мають роботу, з них 39% працюють повний або неповний робочий день. Відсоток українців, які мають роботу, але не працюють, дещо знизився від початку війни (з 23% до 19%). Серед 35% непрацевлаштованих третина (34%) втратила роботу після початку війни, а інші 44% не працювали задовго до 24 лютого, ідеться в дослідженні. 

«Для таких обставин, у яких опинилися українські громадяни й бізнес, цифри безробіття могли бути значно гіршими. Але ми бачимо, що робота компаній поступово відновлюється, люди повертаються до своїх робочих місць або шукають нову зайнятість. Багато спеціалістів проходять перекваліфікацію, щоб могти працювати за нових умов. Ця тенденція характерна як для внутрішніх мігрантів, так і для тих, кого війна змусила виїхати за кордон. Українське суспільство демонструє резистентність й адаптивність на всіх рівнях, і економічний фронт не виключення», – каже директорка, соціологиня Gradus Research Євгенія Близнюк.

Також соціологи питали українців, як вони ставляться до економічних реформ в Україні під час війни і які саме реформи зараз слід впроваджувати. 

35% українців вважають, що економічні реформи є важливими і їх треба вже зараз проводити. Ще третина вважають, що проводити їх треба поступово. А 14% опитаних думають, що економічні реформи слід відкласти до кінця війни. 

Держава має дати свободи підприємцям і талантам, а податки мають знизити –так вважають 41% опитаних. 10% думають, що держава має «взяти бізнес під контроль і посилити перевірки». 

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів


Які професії на ринку праці затребувані на п’ятий місяць відкритої відкритої війни з Росією, ми розповідали тут

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі