Половина українського бізнесу (51%) працює частково, тобто війна вплинула на обсяги активності й вони ще не відновлені, свідчить опитування Gradus Research.

Майже чверть бізнесів (22%) працюють, як і раніше, а 19% підприємств призупинили роботу тимчасово, але мають наміри відновити її максимально швидко. Крім того, 6% опитаних навіть розпочали новий бізнес під час війни.

Половина респондентів (49%) очікують, що гостра фаза війни в Україні закінчиться взимку цього року, та планують відновлення бізнесу в цей час. Більше третини опитаних (35%) думають, що бойові дії розтягнуться до кінця 2023 року чи взагалі на роки.

Майже половина респондентів (48%) вважають, що їхній бізнес не потребує релокації, та продовжують працювати там, де працювали до війни. Натомість 20% знаходять у процесі релокації, а 18% її потребують та планують.

17% підприємств перемістилися водночас у межах України та за кордон, а 11% релокувалися за кордон. Із них 60% – до країн ЄС (Польща – 63%, Німеччина – 25%), а також у Болгарію, Бельгію та Естонію.

Основними критеріями вибору країни для релокації підприємці назвали попит на продукти або послуги бізнесу в місці, куди релокуються (36%), розвиненість інфраструктури (29%) й меншу кількість законодавчих бар‘єрів для початку бізнесу (29%).

Серед бар’єрів для релокації – висока конкуренція (25%), складність відкриття компанії та банківських рахунків для іноземців (21%), високий рівень бюрократії (21%) та мовний бар'єр, що може призвести до складнощів у адмініструванні (20%).

Також 83% опитаних підприємців вважають, що українські бізнеси спроможні конкурувати на європейських ринках. Більше третини (37%) відзначають, що це складно, але можливо.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

Опитування проводили 5 липня методом заповнення анкети у додатку Gradus серед 104 власників малого, середнього та великого бізнесу в Україні.


За даними департаменту економіки та інвестицій КМДА, у Києві станом на червень 86% підприємств відновили роботу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі