Фізичні особи-підприємці сплатили рекорду суму єдиного податку у 2021 році, повідомляє платформа для роботи з відкритими даними Opendatabot.

Скриншот: Opendatabot

За 2021 рік ФОПи заплатили 34,8 мільярда гривень єдиного податку. Це рекордна цифра за останні п’ять років. Також це на 7,2 мільярда більше, ніж у 2020 році (тоді сплатили 27,6 мільярда гривень).

В Opendatabot цей рекорд пояснюють такими чинниками:

  • збільшення доходу ФОПів
  • зростання кількості нових підприємців (2 мільйони на кінець 2021 року)
  • ФОПи стали рідше закривати

Єдиний податок ввели для того, щоб спростити введення бізнесу та знизити податкове навантаження, а обов’язкові касові апарати потрібні, щоб виявити реальні доходи підприємців, додають в Opendatabot.


Наприкінці грудня 2021 року Opendatabot повідомляли, що кількість ФОП в Україні рекордно зросла за 2021 рік найбільше за останні 5 років.

Також у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, згідно з яким штрафи для ФОПів, які не встановлять касові апарати, відтермінують до 1 лютого 2022 року. Також згідно із законопроєктом штраф для тих підприємців, які встановлять касовий апарат до 1 квітня 2022 року, зменшать у 10 разів. За цей законопроєкт мають проголосувати 1 лютого 2022 року.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі