Понад 30 європейських банків працюють над створенням нової платіжної системи, повідомляє Financial Times.

«Ідея полягає в тому, щоб створити європейського чемпіона з платежів, який зможе конкурувати з PayPal, Mastercard, Visa, Google та Apple», – сказав Йоахім Шмальцль, голова Європейської платіжної ініціативи.

Платіжну систему можна буде використовувати для оплати в магазинах, в інтернеті, для грошових переказів і зняття готівки.

До ініціативи вже долучилися понад 30 банків і фінансових компаній, зокрема Deutsche Bank, ING, BNP Paribas, Santander і UniCredit, які обробляють більше половини платежів у Європі. Також проєкт підтримують Єврокомісія, Європейський центральний банк і фінансові регулятори єврозони.

Для проєкту вже зібрали 30 мільйонів євро від спонсорів, проте, за словами Шмальцеля, для запуску може знадобитися фінансування в «кілька мільярдів євро».

План загальноєвропейської платіжної системи мають представити у вересні 2021 року. На початку 2022 року планують запустити систему електронних платежів, а у другій половині половині 2022-го – додати інші платіжні функції.

Як пише Financial Times, карткові платежі в Європі переважно обробляються компаніями, що базуються в США, а чотири з п’яти транзакцій у Європі здійснюються Mastercard і Visa. Ініціатори проєкту вважають, що запуск європейської платіжної системи «зміцнить стратегічну автономію ЄС на ринку платежів, збільшить конкуренцію й у такий сспосіб розширить вибір споживачів».


Visa та Matercard – це платіжні системи зі США, які підпорядковуються кредитній організації Bank of America.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі