Компанії Microsoft, Oracle і Salesforce разом розробляють цифрові паспорти про вакцинацію від COVID-19, повідомляє CNBC.

У проєкті також беруть участь Cerner, Epic Systems, Mitre Corporation і некомерційна клініка Mayo Clinic. Проєкт називається Vaccination Credential Initiative й має офіційний сайт.

Учасники проєкту VCI прогнозують, що в майбутньому для поїздок за кордон, походу на концерт тощо у людей почнуть запитувати докази зробленого щеплення. Ці дані повинні передаватися в зашифрованому вигляді. Документ можна буде зберігати в електронному гаманці, наприклад, в Google Pay або Apple Wallet, він буде працювати за технологією SMART Health Cards.

Фахівці з права вважають, що поки важко сказати, чи буде етично допустимо для держави вводити обмеження для людей, які відмовляються від щеплень, пише CNBC.

У коаліції VCI вважають, що це буде залежати від кількох факторів, зокрема кількості вакцин, рівня вакцинації й від того, в яких саме послугах та можливостях буде відмовлено невакцинованим людям.


Європейський союз розглядає можливість запровадження паспортів про вакцинацію від коронавірусу й вважає це медичною необхідністю, сказала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Водночас у ВООЗ категорично проти такої ідеї. В організації кажуть, що поки що вакцину не можна сприймати як гарантований засіб захисту від хвороби.

Український уряд розмірковує про те, щоб ввести міжнародне свідоцтво про вакцинацію, передбачене міжнародними медико-санітарними правилами ВООЗ. Свідоцтво буде потрібно для перетину кордону, але його схвалять лише після того, як отримають дані про ефективність вакцин від коронавірусу.

 Читайте «Нормальні новини» в телеграмі