Продажі закладів громадського харчування в Україні з 23 по 29 березня скоротилися в середньому на 73% у порівнянні з аналогічним періодом до карантину  свідчать дані дослідження компанії з автоматизації ресторанів Poster.

Продажі різко знизилися не тільки в столиці (на 78%), а й у всіх найбільших обласних центрах. Наприклад, у Львові показник просів у середньому на 78%, у Харкові на 73%, у Дніпрі на 65%, в Одесі на 60%.

Більшість закладів не змогли швидко перелаштуватися на доставку або організувати продаж на винос. Після двох тижнів карантину 63% клієнтів компанії Poster, а це близько 2500 українських закладів, повністю припинили свою діяльність.

Обсяг ринку громадського харчування в Україні у 2019 році оцінювався приблизно в 50 000 закладів. Зараз у країні не працюють близько 30 000 закладів  додають у Poster.

«Ресторани – низькомаржинальний бізнес, у більшості власників закладів немає фінансової подушки, яка дозволила б їм виплачувати повну зарплату співробітникам за відсутності обороту. Як правило, команді пропонують піти в неоплачувану відпустку або переводять на мінімальну ставку», – розповів співзасновник і CEO компанії з автоматизації ресторанів Poster Родіон Єрошек.


Дослідження продажів базується на даних близько 3,5 тисячі закладів України. Дані є сукупною неперсоналізованою статистикою й узяті за період з 9 по 15 березня та з 23 по 29 березня.