6 серпня в Україні набув чинності закон «Про інформацію для споживачів харчових продуктів». Згідно із законом, виробники харчових продуктів повинні надавати чесну інформацію про склад продуктів, а також зазначати таку інформацію більшим шрифтом, повідомляють у Міністерстві аграрної політики та продовольства України.

«Інформація про харчовий продукт має бути точною, достовірною та зрозумілою для споживача та не повинна вводити в оману стосовно характеристик, властивостей, складу харчових продуктів», – йдеться у законі.

Вимога щодо чесної інформації про склад продуктів стосуватиметься реклами продуктів, а також форми, зовнішнього вигляду та упаковки.

Виробники мають обов’язково зазначати інформацію про алергени та ГМО, розморожування або піддавання харчових продуктів іонізувальному випромінюванню, наявності доданої води.

Закон «Про інформацію для споживачів харчових продуктів» ухвалили в межах угоди про асоціацію України та ЄС.


На початку серпня в Україні набув чинності закон про маркування органічної продукції. Закон передбачає єдину форму маркування органічної продукції, а також застосування штрафів проти тих виробників, які маркують свою продукцію органічною, не маючи відповідного сертифікату.