Нобелівський комітет присудив премію Шведського національного банку з економіки двом американським ученим Вільяму Нордхаусу і Полу Ромеру.

Вільяму Нордхаусу – за інтеграцію змін клімату в довгостроковий макроекономічний аналіз, Полу Ромеру – за інтеграцію у цю сферу технологічних інновацій.

«Цьогорічні лауреати розробили методи вирішення деяких базових і актуальних питань сьогодення, які стосуються того, як ми створюємо довгострокове стійке економічне зростання. Їхній внесок дає нам фундаментальні знання про причини і наслідки технологічних інновацій і зміни клімату», – йдеться у повідомленні.

Нобелівська премія з економіки від Шведського національного банку завершує Нобелівський тиждень. Комітет вже оголосив лауреатів усіх 5 галузей.

 Нобелівську премію миру присудили за зусилля, спрямовані на припинення використання сексуального насильства як зброї на війні.

 Нобелівську премію з медицини присудили за дослідження у галузі імунотерапії раку.

 Нобелівську премію з фізики присудили за розробку оптичного пінцета. Він дає змогу досліджувати клітини, не пошкоджуючи їх.

 Нобелівську премію з хімії присудили за дослідження ферментів, пептидів та антитіл. Ферменти використовують для виробництва біопалива та фармацевтичних препаратів.

Обкладинка: Nobel Prize