З початку повномасштабної війни в Україні зареєстрували понад 50 тисяч нових бізнесів. Підприємці знаходять дедалі більше можливостей реалізовувати свої ідеї в умовах війни. Розповідаємо про грантові програми, конкурси та програми підтримки від держави, Європейського Союзу та світових компаній для українського бізнесу.

Цей матеріал підготували за підтримки наших читачів

«єРобота»


З 1 липня в Україні стартувала грантова програма «єРобота». Це грошова підтримка для стартапів, малого й середнього бізнесу. У програмі є шість грантів: на власну справу, сад, теплицю, переробне підприємство, для стартапів в ІТ та на навчання у сфері інформаційних технологій.

Грант на власну справу


Українці, які планують відкрити власну справу, можуть отримати грант від 50 до 250 тисяч гривень. Гроші можна витратити на закупівлю обладнання, сировини й орендну плату.

За умови отримання гранту потрібно створити як мінімум одне робоче місце, працювати три роки та платити податки.

 Подати заявку на порталі «Дія» можуть підприємці, ФОПи і юридичні особи. Треба заповнити онлайн-форму, прикріпити бізнес-план (тут приклад, яким він має бути), підписати електронним підписом і відправити.

На першому етапі заявки приймають до 10 липня. Розклад наступних прийомів можна знайти тут. Програма діє до грудня 2022 року.

Грант на переробне підприємство


На створення переробного підприємства дають грант на суму до восьми мільйонів гривень. Витратити їх можна на придбання, доставку та введення в експлуатацію верстатів і технологічного обладнання.

У разі отримання гранту треба створити мінімум 25 робочих місць, працювати три роки та платити податки.

Як отримати грант?

До заявки, яку можна подати на порталі «Дія», треба прикріпити бізнес-план за такою формою. Тут поради, як його скласти.

Консультацію щодо цих грантових програм можна отримати в будь-якому відділенні «Ощадбанку».

Google for Startups Ukraine Support Fund


Фонд підтримки українських стартапів від Google виділить п’ять мільйонів доларів на підтримку українського бізнесу. Гранти можуть отримати близько 50 компаній, які заснували в Україні протягом 2022 року. Додатково кожен стартап отримає Google Cloud, а також підтримку від менеджерів Google.

Отримати грант можуть стартапи, що пройшли стадію тестування (MVP) і мають доведену прибутковість (продукт на ринку / пілотна версія / ранній дохід). Гроші видаватимуть залежно від потреб кожного стартапу.

 Заявки прийматимуть протягом 2022 року. Форма тут.

Грант від Українського фонду стартапів


USF надає до 35 тисяч доларів проєктам, які «наближають нашу перемогу». Тобто проєктам, які мають користь для держави, а саме: підвищують її обороноздатність і в майбутньому допоможуть її відбудовувати. Це може бути бізнес у сферах оборони, кібербезпеки, інфраструктурної відбудови, охорони здоров’я чи освіти.

У пріоритеті будуть проєкти, які створюють інноваційну продукцію (ту, що відрізняється від інших на ринку) або ж заповнюють попит як людей, так і держави.

 Подати заявку на отримання гранту можна на платформі USF. Про вимоги до заявників, процес відбору й умови отримання гранту читайте тут.

EIC Ukrainian Tech


Пан’європейська мережа стартап-асоціацій запустила проєкт підтримки українських стартапів. Вони виділили на це 20 мільйонів євро з бюджету.

Шанс отримати до 60 тисяч євро від ЄС мають 200 українських стартапів й МСП (малих і середніх підприємств). Крім того, надаватимуть безкоштовні консультації та допомагатимуть шукати партнерів.

Основна мета грантової підтримки – інтеграція українського бізнесу в європейський ринок і підтримка української економіки.

 Деталі програми тут. Заявки приймають до 7 вересня 2022 року.

Грант на сад


Отримати грант на висадку саду можуть ФОПи і юридичні особи, які мають у власності землю або право користування нею не менш як на сім років. Грант передбачає сад від одного до 25 гектарів. За один гектар можна отримати грант на суму від 140 до 400 тисяч гривень. Але сума гранту не має перевищувати 70% вартості всього проєкту висадки (решта 30% підприємець покриває з власного капіталу).

Основною метою програми є створення робочих місць. Наприклад, якщо ви отримуєте грант на висадку 25 гектарів яблуневого саду, то маєте взяти на постійну роботу шістьох людей, а на сезонну – 250. Якщо це лохина або чорниця, постійних працівників має бути десять, а сезонних – 375. Тут детально описано, скільки працівників на які культури потрібно буде брати на роботу. Якщо ви не виконаєте ці умови, то грант доведеться повернути.

Також ті, хто отримає грант, мають працювати мінімум п’ять років і платити податки, зокрема й за працевлаштованих людей.

Як отримати грант?

Треба подати заявку на порталі «Дія». До заявки треба прикріпити проєкт плану посадки саду. Тут приклад.

Грант на теплицю


Грант на побудову теплиці дають чинним ФОПам і юридичним особам, які мають у власності землю або право користування нею не менш як на сім років. На побудову теплиці дають рік. Площа може бути від 1,6 до 2,4 гектара. На два гектари передбачено виділяти до семи мільйонів гривень.

Під час отримання гранту треба створити 40 робочих місць, працювати мінімум три роки після завершення будівництва й платити податки. Якщо умови не виконують, грант доведеться повернути.

Як отримати грант?

Подати заявку на порталі «Дія». До заявки треба прикріпити проєкт будівництва модульної теплиці з кошторисом. Що в ньому має бути, читайте тут.

«Роби своє» від фонду «МХП-Громаді»


Благодійний фонд «МХП-Громаді» запустив конкурс для крафтових виробників із малих міст і сіл України. «Роби своє» – це продовження конкурсу «Село. Кроки до розвитку», який реалізовували за підтримки МХП.

Взяти участь можуть підприємці (або майбутні підприємці) з Вінницької, Черкаської, Дніпропетровської, Київської, Львівської, Івано-Франківської, Тернопільської, Хмельницької, Чернігівської, Сумської й Волинської областей.

Фонд планує підтримати до 50 бізнес-ідей. На кожну виділять від 50 до 100 тисяч гривень. Конкурс розрахований на підприємців-новачків чи тих, хто працює не більше як чотири роки, хоче розширити або якісно поліпшити свою бізнес-діяльність. Гроші можна використати й на релокацію.

 Подати заявку на отримання гранту можна тут.

«Спільнокошт»


«Спільнокошт» – це нетрадиційна грантова чи конкурсна програма, але ми хочемо про неї розповісти, бо це теж можливість отримати фінансову допомогу для свого бізнесу чи стартапу.

«Спільнокошт» – це краудфандинг, тобто громадське фінансування. Зібрати стартовий капітал на проєкт, розроблення чи фільм можна з допомогою інших людей. Тобто ви подаєте проєкт, його затверджують і публікують на платформі «Спільнокошт». Люди, які переглядають проєкти на платформі, можуть фондувати вам частину грошей, яку вважають прийнятною для себе. Таким способом бізнес набирає капітал.

Подання проєкту, його підготовка до публікації й збір коштів онлайн сукупно може тривати до шести місяців. Фінансування, отримане через «Спільнокошт», – це народні гроші, тому їх використання потрібно підтвердити документально.

 Деталі читайте тут. Подати проєкт можна за цим посиланням.