Після повномасштабного вторгнення рф в Україну Міністерство фінансів почало випускати військові облігації. Кошти від продажу цінних паперів використають, щоб забезпечити армію та погасити фінансові потреби держави в умовах воєнного стану (наприклад, виплатити пенсії).

За допомогою військових облігацій до українського бюджету менше ніж за місяць вдалося залучити більше 25 мільярдів гривень: у Кабміні розраховують, що ця сума зросте до 400 мільярдів гривень.

Придбати облігацію може не лише юридична особа чи іноземний інвестор, але і кожен охочий українець. Розповідаємо, як і де це можна зробити.

Що таке військові облігації

Це цінні папери, які випускає уряд, щоб підтримати економіку країни під час війни: держава позичає гроші у громадян і гарантує повернення цих грошей з відсотками у майбутньому.

Зараз у цінні папери можна вкласти від тисячі до 500 тисяч гривень. Зробити це можна через мобільні додатки та сайти банків і ліцензованих брокерів.

Які є види військових облігацій

Вони можуть бути середньострокові (на рік) та короткострокові (менше року) із різними ставками дохідності.

Чим ближче до дати погашення, тим менша ставка дохідності. Цю ставку визначають на аукціонах, які відбуваються щовівторка. Там Мінфін розміщує облігації, а банки та брокери в інтересах клієнтів їх купують.

Ставка дохідності у річних військових облігаціях вартістю 1 тисяча гривень становить 11%.

Облігації можна купувати в гривнях та в доларах США.

Наприклад, у додатку «Приватбанку» (розділ «Сервіси» – «Цінні папери») станом на 24 березня актуальні такі облігації у гривнях:

  1. короткострокова із датою погашення 27 квітня 2022 року. Її можна придбати за 991 гривню 4 копійки (ставка дохідності 10%).
  2. середньострокова із датою погашення 1 березня 2023 року. Її можна придбати за 906 гривень 83 копійки (ставка дохідності 11%).

Де можна купити облігації

Деякі банки мають обмеження щодо мінімальної суми облігацій. Наприклад, «Приватбанк» дозволяє купити мінімум 101 облігацію, тобто на суму не менше 100 тисяч гривень.

Але є банки та ліцензовані брокери, які не мають таких обмежень, тобто там можна купити лише одну облігацію. Ось вони:

За лінками можна знайти інструкції, як придбати облігацію у певному банку чи у брокерів.

Мінімальна сума інвестицій від 50 тисяч гривень

Ощадбанк

Мінімальна сума інвестицій від 100 тисяч гривень

Приватбанк

Кредобанк

Мінімальна сума інвестицій від 300 тисяч гривень

Таскомбанк

Мінімальна сума інвестицій від 500 тисяч гривень

ОТП банк

Райффайзен банк

Що потрібно для того, аби купити облігацію

Щоб придбати облігацію, потрібно відкрити рахунок у цінних паперах. Наприклад, щоб зробити це в «Альфабанку», треба мати електронний цифровий підпис. Також треба подати заявку на участь в аукціоні Мінфіну, надіславши її на електронну пошту, вказану на сайті.

Зараз банки максимально спрощують процедуру купівлі акцій, деякі з них не стягують комісію за фінансові операції. Для прикладу, в банку «Південний» відкрити рахунок коштує 1 гривню, а у брокерів комісія взагалі відсутня, для реєстрації потрібні лише паспортні дані (Dragon Capital).

Детальніше про те, як придбати військові облігації, можна прочитати тут і тут.