Lego випускає набір за мотивами фільму «Сам удома». Його придумав українець Олексій Сторожук. Наразі це найбільший набір данського виробника конструкторів зі створених спільнотою фанатів Lego, пише The Verge. З 3955 елементів можна зібрати будинок Маккалістерів із першої частини культової стрічки – про приховані пастки Кевіна та милі пасхалки для фанів фільму не забули також. Lego Ideas Home Alone вийде на ринок 1 листопада та коштуватиме 250 доларів.

Розробник набору живе у Вінниці, працює диспетчером в іноземній брокерській компанії, а у вільний час із дружиною збирає Lego. Власний набір за мотивами фільму «Сам удома» він вирішив створити ще у 2019 році. Після перемоги в голосуванні на Lego Ideas набір продаватиметься в усьому світі.

Говоримо з Олексієм Сторожуком

У 2016 році в нас із дружиною з’явилося нове хобі – збирати конструктор Lego. Перед новорічними святами я побачив рекламу різдвяного набору Lego та подумав, що було би круто на Новий рік разом зібрати конструктор і поринути в дитинство. Нам так сподобалося, що відтоді це стало традицією.

Уже згодом я дізнався, що існує велика спільнота дорослих поціновувачів Lego.

 Існує велика спільнота дорослих поціновувачів Lego.

Якось у передноворічні дні ми з дружиною дивилися «Сам удома» та за традицією збирали конструктор. Подумали, що було би круто втілити цей легендарний і досі актуальний фільм із нашого дитинства в наборі Lego. Мені здалося дуже дивним, що цього ніхто досі не зробив.

Відразу почали обговорювати, які пасхалки з фільму можна втілити в наборі. Першою спала на думку маленька статуя перед сходами, яка постійно падала. Потім з’явилася канатна дорога до будинку на дереві, маленьке віконечко у дверях на кухні та газова лампа, якою Кевін підпалив голову Гаррі. І звичайно, сирна піца – бо ж Кевін їсть тільки її.

Із соцмереж я дізнався про офіційну програму Lego Ideas. ЇЇ суть полягає в тому, що будь-який фанат Lego може подати свій проєкт на конкурс і, якщо він набирає 10 000 голосів за обмежену кількість часу, професійні дизайнери та маркетологи Lego розглядають його. Вони оцінюють, наскільки реально втілити проєкт у життя, щоб із нього вийшов професійний набір Lego.

Я подумав, що варто спробувати й уже наступного дня почав конструювати будинок в офіційному софті Lego. У ньому будь-хто може самостійно створювати моделі конструктора, варто лише розібратися.

Як фану Lego створити свій конструктор

У Lego є палітра актуальних деталей, з який конструюються всі набори. Це складно, але якщо знаєш деталі та їхні можливі з’єднання, починаєш мислити інакше. Це ніби специфічний матеріал для скульптурування. Хтось працює з глиною, хтось – із деталями.

У цьому процесі дуже багато математики. Усі деталі розроблені так, аби зіставлятися між собою та бути в системі. Наприклад, висота одного куба відповідає висоті трьох пластин. І таких математичних розрахунків багато.

У конструюванні набору важлива логіка та знання варіантів з’єднання. З кожною спробою ти дізнаєшся про нове з’єднання, яке може створити новий кут. Також треба пам’ятати, що в основі лежить куб, округлі форми складно зробити, але можливо, знову ж таки, з допомогою певних з’єднань. Створення конструктора змушує мізки працювати інакше.

Коли я починав, я навіть не думав, що в мене вийде довести цю справу до кінця, оскільки було замало скілів. Проте за два тижні я зібрав цей будинок. Сидів над створенням у вільний від роботи час і на вихідних. За основу брав фотографії та схему будинку, яку знайшов в інтернеті. Також багато разів придивлявся деякі сцени фільму, щоб відтворити інтер’єр.

Далі я почав працювати над тим, аби створити гарну презентацію. Місяць пішов на створення якісних рендерів проєкту. Потім я подав свою роботу на конкурс, і вона досить швидко набрала 10 000 голосів. Хоча в якийсь момент довелося трохи засумніватися, оскільки ця платформа діє за принципом соцмереж. Коли ти тільки виставив свій проєкт, він на самому початку, його усі бачать, лайкають. Потім з’являються нові проєкти, а твій спускається нижче, відповідно, він збирає голоси не так швидко, як на початку.

Для мене стало справжнім здивуванням, коли Маколей Калкін твітнув цей проєкт. Це дало непоганий поштовх голосів. Потім деякі видання почали розповідати про цей набір, фанати фільму «Сам удома» постили його в соцмережах і він все-таки назбирав 10 000 голосів і перейшов на етап розгляду.

Етап колаборації з командою Lego

Серед ідей, які фінішували, Lego вибрали мою. Мене про це сповістили, але спочатку зі мною зв’язалися під іншим приводом. Напевно, хотіли зробити сюрприз. Коли я дізнався, що Lego обрали мою ідею для реалізації, я дуже зрадів. Потім почався етап колаборації мене як fan-дизайнера з професійними Lego model-дизайнерами. Вони займаються безпосередньо конструюванням наборів. Крім цього, в команді працюють маркетологи та графічні дизайнери.

До пандемії на етап колаборації fan-дизайнерів запрошували до офісу Lego в Данії. Але через COVID-19 робота над проєктом велася дистанційно. Протягом року ми зустрічалися з командою Lego в Teams, Zoom та обмінювалися ідеями. Увесь цей час ми працювали над вдосконаленням набору, щоб він відповідав усім стандартам Lego.

 До пандемії на етап колаборації fan-дизайнерів запрошували до офісу Lego в Данії

Дизайнери Lego додали функції, що впливають на грабельність набору. Наприклад, тригер, який спускає Кевіна зі сходів на санчатах, полиці, що падають. Також вони додали фургон Марва та Гаррі, в моєму проєкті його не було. Крім цього, ми переробляли дерев’яний будиночок Кевіна. У моєму варіанті він був більшим, а дизайнери його зменшили, бо ми досягли ліміту деталей.

Також ми змінили те, як відкривається будинок. Зараз набір має систему класичного лялькового будинку, в ньому відкриваються секції стінок. У моєму варіанті він відкривався на три частини.

У колаборацію також були залучені представники компанії Disney, оскільки вона володіє правами на стрічку «Сам удома». Вони вели перемовини безпосередньо з представниками Lego. Я знаю, що Disney наполягали на тому, щоб у дідуся Марлі був свій унікальний торс. Зазвичай Lego-чоловічків роблять з уже наявних деталей, але в цьому наборі для фігури Марлі створили нову. Також Disney наполягли, щоб будинок на коробці був зображений із лівого ракурсу.

Загальними зусиллями ми створили цей набір. Але він не є точною копією будинку з фільму. У фільмі будинок дуже великий і має ще одну секцію, а в наборі її немає.

Ми не робили її спеціально, оскільки набір вийшов би занадто великий, і його б не змогли випустити. У ньому і так приблизно 4000 деталей, що вже багато. Тому в наборі довелося зробити не дві вітальні, а одну. Також ми зробили менше гостьових кімнат, спалень і сходів.

Яка вигода

За умовами конкурсу, fan-дизайнер отримує 1% роялті від усього прибутку з продажів набору. Також Lego надсилає десять копій набору автору. До пандемії компанія влаштувала презентацію конструктора в офіційному магазині Lego та запрошувала fan-дизайнера. Реліз набору відбувся без презентації, але мене запросили в офіс Lego в Данії, щоб познайомитися з командою. Сподіваюся, що в мене вийде поїхати і я зможу побачити свій набір на полицях магазинів.

А поки ми з дружиною вже почали його збирати. Думаю, за тиждень упораємося.


Текст: Настя Шумілова

Редактор: Андрій Баштовий

КОРЕКТОРКА: Ніка Пономаренко

Верстка: Катя Шерстобітова