У рубриці «Ділова етика» The Village Україна намагатиметься розв’язувати суперечливі питання, які виникають у робочому процесі.

Ситуація: ви два тижні працювали без вихідних і відчуваєте виснаження. Вели комунікацію з клієнтом, який 10 разів просив внести правки, а потім відмовився від проєкту. Або ви розійшлися з партнером чи партнеркою і переживаєте сум, злість і розчарування. Вам складно зосередитися на роботі, бо емоції переповнюють. Розбираємося, чому кожна з цих ситуацій – достатня причина для того, щоб взяти відгул, а ваша компанія від цього лише виграє.

Анна Метельська

консультантка з психічного здоров’я, співзасновниця проєкту Mental Health for Business


Брати відгул через емоційні переживання – це взагалі нормально?

Підвищений рівень стресу на роботі чи події в особистому житті працівників, які викликають сильні емоції, можуть впливати на те, як вони виконують свою роботу. Якщо у людини вдома трапилося щось серйозне, наприклад, померла собака чи захворіла дитина, фізично вона може почуватися нормально, але емоційно матиме сильні переживання. Це заважатиме повноцінно виконувати роботу. Впоратися з переживаннями та відновитися може допомогти відгул за станом психічного здоров’я – mental health day.

Це також дає працівникові відчуття, що компанія турбується про нього, що керівникові не потрібно брехати про високу температуру, а можна відверто сказати, що є потреба відновитися емоційно.

Брати відгул для емоційного відновлення – нормально, але, на жаль, не все так просто. Тема психічного здоров’я стигматизована в Україні, говорити про це незручно і неприємно. Навіть якщо працівник має діагноз від психіатра про депресію, на основі якого може взяти офіційний лікарняний, як правило, люди соромляться про це повідомляти.

Проте багато компаній поки що не орієнтуються, як побудувати свою політику та процеси так, щоб працівники могли вільно брати mental health day. Здається, що рішення очевидне – сказати, що є така можливість, але це так не працює. Передусім, до цього має бути готова культура компанії. Вона повинна мати у своїх цінностях і принципах турботу про людей, а між працівниками та менеджментом має бути певний рівень довіри. Якщо в компанії агресивна та авторитарна культура, то прохання взяти відгул через емоційні переживання може взагалі не спрацювати – люди просто боятимуться просити.

Тому перед тим, як впроваджувати в компанії якісь елементи культури турботи про психічне здоров’я, потрібно починати з першого етапу – просвітництва про те, що таке взагалі психічне здоров’я, і чому це важливо в робочому середовищі.

via GIPHY

Чому це в інтересах компанії

Є таке поняття, як презентеїзм – це кількість часу, протягом якого працівник перебуває на робочому місці, але не працює продуктивно (через погане самопочуття, хворобу, відволікання тощо – ред.). Людина може сидіти в офісі 100% часу, і лише 30-40% справді працювати. Решта часу – це фінансові втрати компанії. Люди, які не мають можливості взяти вихідний за станом психічного здоров'я, щоб відновити сили, можуть ходити на роботу, приносити туди свої труднощі та, як наслідок, працювати менш продуктивно. Таким чином зростає презентеїзм – втрата продуктивності співробітників, зниження якості взаємодії з клієнтами та всередині команди, падіння продажів. Це конкретні чисельні показники, які компанія втрачає через те, що людина не в робочому стані.

Ксенія Черник

магістерка психології, психотерапевтка, спеціалістка з індивідуальної, групової та сімейної психотерапії


Як наважитися попросити відгул

Треба зрозуміти, якщо у нас трапилося горе або стрес, ми не можемо швидко емоційно відмежуватися від своїх почуттів і продовжувати якісно виконувати свою роботу. У тому, що ми сумуємо чи переживаємо хвилювання, немає нічого ганебного – це, навпаки, свідчить про наш емоційний інтелект. Якщо ігнорувати свої емоції, спрацює зворотний ефект – людина вибухне від надлишку почуттів або впаде в депресію. А от нетривалий відпочинок від роботи допоможе швидше відновитися і емоційно, і фізично.

Коли ви вперше запитуєте про відгул, не обов’язково в подробицях розповідати всю історію, можна попросити лікарняний через погане самопочуття. Якщо від вас чекають пояснень, скажіть, що це пов'язано з вашим ментальним здоров’ям. Цього буде цілком достатньо.

Для керівників

Коли ваш зазвичай енергійний і активний співробітник каже про труднощі з ментальним здоров’ям, прийняти таку звістку може бути непросто. Потреба в перерві через проблеми з психічним станом – це така ж необхідність для людини, як і у разі будь-якого іншого фізичного нездужання. Варто поставитися до прохання про відгул з повагою і розумінням, це дасть змогу людині відновити сили й швидше повернутися до продуктивної роботи. Точно не треба просити співробітника попрацювати з дому.

Як провести mental health day з користю

Найпростіші способи, які допомагають відновитися, – це сон і їжа. Можна зустрітися з близькими людьми або усамітнитися, якщо є таке бажання. Якщо відчуваєте потребу виговоритися, то ефективніше провести цю розмову з психологом – у такому спілкуванні не буде недоречних порад або моралізаторства, фахівець допоможе прислухатися до себе і краще себе зрозуміти.

Якщо ви розумієте, що коротка перерва в роботі не змінила ваш стан у позитивний бік, тоді це привід зайнятися своїм емоційним здоров’ям і звернутися до психолога.

via GIPHY

Тетяна Таніна

Full-stack HR Beetroot, HR з 10-річним досвідом, психологиня


Як це працює в реальному житті

У Beetroot ми не відокремлюємо психічне та фізичне здоров’я, адже в обох випадках людина почувається погано і потребує відпочинку. Ми практикуємо гнучкий графік і завжди можна попередити, що завтра будеш на зв’язку з дому. Усі наші спеціалісти мають по 24 вільні дні на рік, які можна використовувати за власним бажанням.

Про відкритість до теми психічного здоров’я та можливість взяти паузу кандидати дізнаються ще на перших співбесідах. Далі про те, що піклуватися про своє психічне самопочуття – це нормально, ми повторюємо вже на онбордингу та адаптації.

Ми визнаємо, що стреси, перевтома, вигорання чи навіть депресія – це в жодному разі не прояв слабкості чи ліні. У нас це не табуйовані теми. Ми відкрито говоримо про причини та симптоматику, про те, як запобігти цих проблемам, на внутрішніх Mental Health подіях чи особистих зустрічах з HR і People Partner – людиною, яка допомагає проговорювати конфліктні ситуації, працює над мапою особистого розвитку, проводить персональні зустрічі, де кожен може поділитись робочими та особистими переживаннями. Роль People Partner у нас виконує окремий HR, медичний психолог за освітою.

Люди, які не мають вихідних, працюють за ненормованим графіком, постійно почуваються втомленими, можуть стати токсичними для всього колективу. Відпочинок і час розібратися зі своїми емоціями потрібен усім, навіть власникам бізнесів. У них теж не безкінечний запас нервів та енергії.

Один наш спеціаліст якось мав важкий тижневий спринт. Після цього він звернувся до HR за порадою: що краще – взяти два дні на відпочинок через перевтому чи продовжити виконувати проєктні завдання у трохи повільнішому темпі. У таких випадках ми завжди радимо взяти паузу, відновити сили.

Бувають випадки складніші, коли людина стикається з важкими сімейними обставинами, травмами чи трагедіями. Одній з наших консультанток ми запропонували взяти місяць перепочинку, щоб впоратись з переживаннями. Після цього разом з тімлідом і People Partner вони домовились проводити особисті зустрічі, щоб допомогти поступово повернутися до проєктних завдань і відчувати, що компанія не вимагає з першого ж дня після перерви пускатись в галоп.

Ілюстрація: ailujulia