У рубриці «Ділова етика» The Village Україна намагається розв’язувати суперечливі питання. Цього разу говоримо про дружні стосунки.

Ситуація: гортаєте профілі у Tinder і помічаєте серед них акаунт партнера/партнерки вашого друга чи подруги. Виникає питання: усе розповісти чи просто не лізти в чужі стосунки? З’ясовуємо, що робити та як не зашкодити стосункам друзів.

Антон Федорець

психолог, співзасновник платформи психотерапії онлайн Trietfield


Це складне етичне питання, у якому немає однієї правильної відповіді. Усе залежить від контексту: наприклад, у яких стосунках ви перебуваєте з подругою та її хлопцем. Якщо ви дружите з обома й вони вам цінні як пара, є сенс спитати хлопця, що він там робить. Якщо ви особисто його не знаєте і це ваша близька подруга, тоді є більше «за», щоб їй усе розповісти. Не варто самому розбиратися, чому людина є у Tinder, якщо йдеться не про близьку подругу чи друга. Тоді ви стаєте третьою стороною у стосунках.

Мені здається, інформацію про партнера в Tinder буде важко приховувати від подруги під час спілкування. Це однаково випливатиме на поверхню. І є ризик, що ваші стосунки з людиною зіпсуються. Це як в епоху королів: коли посланець приходив з поганими новинами, винним ставав він. Тому будьте готові до того, що вас, як і гінця, можуть «покарати». Водночас рано чи пізно правда проявиться – розповісте її ви чи хтось інший.

Важливо поставити собі питання: для чого це мені? Навіщо це розповідати? Я хочу допомогти подрузі та врятувати її від поганого хлопця? Чи це несвідома конкуренція з подругою і бажання зіпсувати її стосунки? Коли ви з’ясуєте свій мотив, одразу зрозумієте, який вибір зробити.

Розповідаючи подрузі чи другові про її партнера/партнерку, варто зробити це прямо: «Я побачив/побачила його чи її в Tinder, тому кажу про це тобі. Не робімо поспішних висновків, вирішуй самостійно, як вчинити». Можливо, партнер колись там зареєструвався, але акаунт неактивний. Ви знаєте лише факт, але не знаєте мотивації людини.

Новина про Tinder може зробити життя одного з пари важчим. Тепер людина знатиме неприємний факт про того, кого любить. Також залишається відкритим питання, що вона робитиме з цією інформацією: буде з’ясовувати ситуацію з партнером/партнеркою чи просто змовчить.

Оксана Затворнюк

психологиня


У людей усе частіше виникають проблеми в живому спілкуванні, і з кожним роком це проявляється сильніше. Тому такі додатки, як Tinder, допомагають створити ілюзію живого спілкування. Ця ілюзія може тривати довго й бути майже реалістичною, але все одно не виконує основних завдань прямої взаємодії: через соцмережу ми не можемо співпереживати, зчитувати емоції партнера, відсутній зоровий і тілесний контакт. Потрібно пам’ятати, що живого спілкування не замінить жоден додаток, проте іноді це корисно, щоб вчитися робити перші кроки в спілкуванні.

Якщо партнер справді є активним у Tinder, це є показником того, що йому чогось бракує у стосунках. Наприклад, інтимності та відкритості у спілкуванні – це те, від чого нерідко страждають сучасні пари. Зокрема, коли є спілкування на побутовому рівні, але немає глибокого душевного зв’язку, що може стимулювати партнера. Крім того, це може свідчити про те, що людина сумнівається у своїх стосунках.

Зазвичай є дві стратегії поведінки у такій ситуації, але жодна з них не є конструктивною. Перша, яку найчастіше обирають друзі на емоціях, – це швидко, тієї ж хвилини надіслати подрузі чи другові скріншот. Емоції беруть верх, раціо не встигає опрацювати те, що сталося. Що відбувається після того, як людина отримала скріншот? Часто у неї шок, а ви вже стаєте третьою стороною у чужих стосунках. Ми самі входимо у стосунки пари, яка, можливо, переживає кризові періоди. Ймовірно, ви як друг чи подруга чогось не знаєте, а ваша допомога буде лише шкодити.

Друга стратегія – замовчувати, до кінця життя тримати це в собі, щоб нічого не зіпсувати. Часто схоже рішення людина виправдовує тим, що вона, наприклад, не хотіла би про таке знати. Але зрештою таємниця, яку ви тримаєте у собі, починає гнітити, не дає можливості жити вільно й спокійно, хоч і не стосується вас безпосередньо.

Третій варіант, який може бути прийнятним у такій ситуації: якщо ви справді хочете допомогти парі, то в телефонній розмові або під час особистої зустрічі можна розповісти людині, яку ви помітили в Tinder, про те, що вам довелося побачити. Це повинно бути не жартома і не звучати як звинувачення. Цією розмовою ви нічого не приховуєте й даєте можливість партнерові подруги чесно сказати про Tinder.

А якщо стосунки інших людей вас дуже турбують, то це для вас є індикатором: маєте потребу і завдання працювати над власним життям, а не вчити й давати поради іншим.

Обкладинка: Jimmy Simpson