19 жовтня Господарський суд Києва розгляне справу між Житнім ринком і колишнім орендарем другого поверху ринку. Справа стосується боргів на понад 4 мільйони гривень від ТОВ «Танджерін», яка з 2022 року орендує понад 4000 квадратних метрів ринку, і комунальним підприємством. Це новий поворот у процесі з Житнім ринком, але й він не поставить крапку в історії про те, що відбувається з найдавнішим ринком Києва. 

Редакція The Village Україна поговорила з чинним директором ринку, колишніми орендаторами другого поверху та командою Євгена Клопотенка й через повну хронологію історії показує, що відбувається з Житнім ринком.

Що відбувається на Житньому: коротка версія

Адміністрація Житнього ринку судиться з колишнім орендарем другого поверху з метою стягнути заборгованість за прострочені платежі на 4 мільйони 357 тисяч гривень. Відповідачем є товариство з обмеженою відповідальністю «Танджерін», яке представляло ресторани мережі «Рукола» від Tarantino Family та орендувало частину Житнього з 2022 року. У Tarantino Family кажуть, що залишили проєкт на Житньому через «корупційні ризики», а в адміністрації – що за час оренди простору ті нічого там не робили, а згодом припинили сплачувати за оренду, накопичуючи борги перед комунальним підприємством. 

Водночас у вересні ТОВ «Танджерін» змінило власника: тепер медіа її пов’язують із колишнім народним депутатом, близьким до міського голови Києва. Водночас ринок після відкриття в 1980 році жодного разу не проходив капітальний ремонт, а кошти на ремонт даху доводиться збирати через благодійні фестивалі. 

«Чому таке з Житнім ринком [відбувається]? Тому що тут щороку новий директор або в.о.», – коментує The Village Україна чинний директор Житнього Ігор Цеханський. Цеханський очолив ринок удруге в липні 2023 року, ставши восьмим за ліком директором або виконавцем обов’язків директора з 2014 року. Раніше він очолював Житній ринок у 2011–2014 роках, за часів Олександра Попова на посаді голови КМДА. 

Що відбувається на Житньому: довга версія

Житній ринок – найдавніший ринок Києва, який досі працює за призначенням. Місце з торговцями на цій території на Подолі було ще з часів Київської Русі, а в 1980 році тут звели критий ринок з унікальною конструкцією даху та декоративним панно «Із варягів у греки» на фасаді.

Будівля має два основні поверхи: на першому продовжує працювати продуктовий ринок, на другому – речовий. Окрім того, на другому поверсі є дві антресолі (внутрішні поверхи), де до 2017 року також працювали кіоски. 

червень 2017 року

Адміністрація Житнього ринку вирішила демонтувати кіоски на антресолі на другому поверсі приміщення, розташованій уздовж опор ринку. Паралельно в мережі з’явилися візуалізації можливої реконструкції Житнього з демонтованим панно та російськомовними назвами міст. Тодішній виконавець обов’язків директора ринку Аман Моламов підтвердив, що ринок потребує капітального ремонту, але спростував інформацію про реконструкцію та «декомунізацію» панно.

Детальніше цю ситуацію The Village Україна висвітлювала в тексті про акції протесту перед Житнім.

липень 2021 року

КМДА повідомила про намір здати частину приміщення на другому поверсі в оренду приватним власникам – за умови, що на першому поверсі залишиться продуктовий ринок. [Житній – один із трьох комунальних ринків Києва, крім Бессарабського й Володимирського. Оскільки ринок перебуває в комунальній власності, рішення щодо його роботи ухвалює Київська міська державна адміністрація через профільний Департамент комунальної власності.] За умовами оренди новий партнер повинен був провести ремонт Житнього, розповідає The Village Україна директор ринку Ігор Цеханський: «[Орендар] повинен був зробити капітальний ремонт-реконструкцію всього Житнього ринку, зокрема ремонт даху. Це був окремий пункт у договорі».

січень 2022 року

На аукціоні Prozorro відбувся аукціон на оренду частини приміщень Житнього ринку на загальну площу в 4160 квадратних метрів. У ньому взяли участь три товариства з обмеженою відповідальністю: ТОВ «Танджерін», ТОВ «Атерлі» і ТОВ «Тавата». Переможцем електронного аукціону стало ТОВ «Танджерін», яке було юридичною особою мережі ресторанів «Рукола» від Tarantino Family. Перемогу ТОВ на аукціоні зафіксували попри те, що інший учасник, ТОВ «Атерлі», зробив більшу стартову ставку в усіх трьох раундах (1 611 900,00 гривень проти 1 001 724,00 гривень). Причина – «Атерлі» дискваліфікували через відмову в затвердженні протоколу, йдеться в акті аукціону на Prozorro. 

У ТРАВНІ

В офісі Tarantino Family провели обшуки. У Національній поліції, не називаючи назву мережі, повідомляли, що її співвласники виводили кошти на рахунки російської керівної компанії, а її бенефіціарним власником був «громадянин РФ, відомий російський ресторатор». 

осінь 2022 року

Власники ресторанної компанії Tarantino Family Дмитро Федотенков і Сергій Матвієнко повідомили про продаж усіх активів мережі німецькому ресторатору Флоріану Боллену. «Так, я довго вів переговори й після подій кінця травня вирішив фінально продати й вийти», – підтвердив Федотенков у коментарі The Village Україна у вересні.

Команда Боллена розвиває під брендом German Kraft Beer власне виробництво крафтового пива й низку закладів у Великій Британії та Німеччині, але до цього не працювала в Україні. Європейський підприємець оформлює угоду про придбання українського бізнесу в перші місяці після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну – тоді це здавалося божевіллям. «Знаєте, я переконаний, що ніколи не треба здаватися, – відповідав на перше запитання в інтерв’ю Боллен. – Ми запропонували: «Хей, можливо, є спосіб, як ми могли б отримати частку в бізнесі, узяти керування на себе?». Урешті домовилися про хороші умови угоди». 

За словами Боллена, метою його команди було зберегти ринок на першому поверсі будівлі, а на другому облаштувати зону з ресторанами й садом: «Ми збережемо [Житній] ринок, його первісний характер і цей аспект залучення спільноти. А тоді додамо елементи фудхолу й оновимо зовнішній простір, включно із садом. Ми перетворимо ринок на місце, де люди будуть хотіти проводити свій час», – описував плани Боллен. 

травень 2023 року

Команда шеф-кухаря Євгена Клопотенка провела першу толоку на Житньому ринку. Прибирання приміщень і суміжної території присвятили Дню Києва, а цей захід Клопотенко назвав «початком перетворення простору на гастрономічний і культурний хаб» за прикладом ринку Сан-Мігель у Мадриді. «Я просто втомився від того, що коли приходив на ринок, мені там було некомфортно. До того ж у мене тут неподалік ресторан [«100 років тому вперед»], просто через Андріївський узвіз треба піднятися. І я зрозумів, що треба щось змінювати на Житньому. Принаймні для того, щоб тут зберігся ринок, а не звели на його місці якийсь готель», – розповідав у коментарі The Village Україна Клопотенко.

На запитання, яка його мотивація долучитися до процесів на Житньому ринку, Клопотенко відповідав так: «Я готовий бути обличчям цього проєкту чи залучати інвестиції, щоб перетворити Житній на місце, куди не соромно було б водити іноземців. Але, зрозуміло, інвестиції тут не мої, я не маю до цього фінансового стосунку й не можу впливати на юридичну особу, яка виграла конкурс на оренду приміщення».

Як ініціатива Клопотенка узгоджується з планами на приміщення Tarantino Family? «Це наша спільна ініціатива, – відповідав Флоріан Боллен на початку літа. – Ми говорили з Женею й поділяємо бачення на розвиток Житнього». Боллен додав, що плани на фудхол на другому поверсі залишаються актуальні, але команда Клопотенка може долучитися до змін у просторі. Після цього влітку та на початку осені Клопотенко провів ще кілька благодійних заходів на Житньому, збираючи кошти на ремонт даху ринку.

Директор Житнього Цеханський розповідає, що підтримує ініціативи Євгена Клопотенка на Житньому: «Заходи, які він проводить – це реклама ринку, тому це добре. Якщо зможуть зібрати гроші на ремонт даху, це теж добре». На уточнення, якою Цеханський бачить мотивацію команди Клопотенка в цьому проєкті, відповідає так: «Я не знаю, що вони хочуть. Може, вони хочуть орендувати приміщення. У нас перший поверх буде здаватися в оренду, підвал. Може, він проявити себе, показати, що може зробити дах ринку».

липень 2023

Антимонопольний комітет повідомив, що під час конкурсу на оренду частини приміщення Житнього ринку могли виникнути порушення. Тому АМК почав розгляд справи за ознаками можливого вчинення ТОВ «Танджерін», ТОВ «Атерлі» і ТОВ «Тавата» порушення Закону України «Про захист економічної конкуренції» у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій: «Ідеться про можливу узгоджену поведінку відповідачів та внаслідок цього – спотворення результатів аукціону з передачі в оренду державного та комунального майна нежитлового приміщення. [...] Під час попереднього вивчення обставин аукціону було виявлено ознаки, які можуть свідчити про те, що учасники аукціону погоджували свою поведінку, відтак усунули необхідну конкуренцію між собою». 

вересень 2023

Стало відомо, що ТОВ «Танджерін» змінило власника: замість Олесі Проценко й Тетяни Погребинської керівником «Танджерін» став Валерій Аракчеєв. Видання «НВ» пов’язує Аракчеєва з колишнім народним депутатом від партій «Удар» і «Блок Петра Порошенка» Валерієм Іщенком: разом із сестрою Іщенка Тетяною Євстратовою він є керівником компаній «Є-груп», «Буд-телеком-іжинірінг» та «Укрконвас». 

3 жовтня

Команда Євгена Клопотенка провела громадські обговорення про майбутнє Житнього ринку, залучивши адміністрацію ринку, громадських активістів, підприємців і медіа, а також представників бізнесу, зокрема компаній MasterCard і Sense Bank. «Тут зібралися люди, які вміють і можуть робити щось для відновлення України та Житнього ринку зокрема, – коментував Клопотенко. – І я певен, що спільними зусиллями ми напрацюємо стратегію, яка ляже в повноцінний проєкт реновації цього простору. Відчуваю в собі силу об’єднати всіх стейкхолдерів навколо цього проєкту та презентувати їхні думки владі. А також шукати ресурси та можливості, щоб реалізувати все почуте». 

Водночас на заході адміністрація Житнього ринку підтвердила, що ТОВ «Танджерін» не виконує умови угоди, а питання заборгованості буде вирішувати в судовому порядку. На запитання The Village Україна, чи є в міської влади політична воля трансформувати Житній, в адміністрації відповіли: «Політична воля є не на зміни Житнього ринку, а на життя Житнього ринку. А життя – це постійний рух, постійна зміна. Якби такої волі не було, нічого на Житньому вже не було б, навіть цих [заходів, які проводить Євген Клопотенко]. І це буде тривати далі». На уточнення, що саме це означає, прозвучала така відповідь: «Схему реалізації цього проєкту ми зараз фактично моделюємо. І з того, що вийде, будемо бачити, яким саме шляхом можна рухатися в межах чинного законодавства. Думаю, наступного року і з огляду на те, як закінчиться суд, ми будемо розуміти, як ми будемо рухатися далі».

19 жовтня

Відбудеться засідання Господарського суду Києва для розгляду справи між Житнім ринком і колишнім орендарем другого поверху ринку, розповідає The Village Україна директор Житнього ринку Ігор Цеханський. Водночас Цеханський не розраховує на швидкий вердикт: «Тягнуться суди. Це перша інстанція, потім буде апеляція, потім буде касація. Ще буде довго, воно так швидко не вирішується».

На запитання, чому «Танджерін» заборгував перед ринком і що ТОВ встигло зробити на другому поверсі приміщення, Цеханський відповідає так: «Нічого вони не робили й нічого не платили. Чому? Це їх треба питати». Водночас директор Житнього каже, що знає про зміни в структурі власності «Танджерін», що відбулися у вересні, і комунікує з новим керівництвом товариства: «Ми ведемо фінальні перемовини: або вони це роблять, або з ними розривають договір, і вони йдуть». 

У коментарі The Village Україна в жовтні Боллен підтверджує, що припинив реалізовувати проєкт на Житньому ринку. Розповідає, що через зміну структури власників ТОВ «Танджерін» більше не відповідає за компанію, а скасування планів на фудхол і ресторани на Житньому пов’язує з «корупційними ризиками». «Я досі вірю в цей проєкт і в майбутньому хотів би повернутися до нього. Мушу сказати, що в нас виникла низка проблем із владою. Ми стали свідками багатьох дивних подій, тому поки не відчуваємо впевненості й повинні залишити [Житній]. Я знаю, що Україна хоче стати членом Європейського Союзу, тому тут повинні бути чіткі правила й регуляції, а бізнес повинен мати можливість працювати професійно й законно». На уточнення, про які саме проблеми йдеться, Боллен відповідає, що частину приміщень, орендованих «Танджерін», використовували без відома компанії, а Державна служба надзвичайних ситуацій в 2022 році через суд вимагала заборонити експлуатацію ринку після висновку пожежної інспекції. 

Директор Житнього Ігор Цеханський заперечує це, називаючи питання з пожежною інспекцією «поточними питаннями»: «Завжди є проблеми від пожежників, вони виписують якісь приписи, ми їх виконуємо. Які проблеми? Це поточні питання, особливих проблем із пожежниками в нас немає». Водночас заперечує зауваження Боллена про «використання площі без відома орендаря».

Цеханський додає, що за кілька місяців після повернення на посаду жодного разу не комунікував із Болленом, як, за його інформацією, не мали комунікації з ним і попередні адміністрації. «Хто такий Флоріан? Це ніхто. Це підставна особа, яку поставили для красивої картинки. Сказали, що він німець англійського походження. Але його ніколи тут не було. Можна з ним навіть не розмовляти. Від попередників знаю, що Флоріана ніколи на ринку не було», – коментує The Village Україна Цеханський. 

Коли ми запитуємо про це в Боллена, він наполягає, що відвідував Житній і продовжує керувати ресторанами Tarantino Family, але підтверджує, що після фіналізації угоди ще не був в Україні. На звинувачення про фіктивність угоди відповідає так: «Це абсолютна неправда. Я розповідав, що ми були дуже раді почати цей проєкт. Але ні, ми не ведемо такий бізнес, не проводимо фейкові транзакції». Колишній власник Tarantino Family Дмитро Федотенков у коментарі також заперечує це, доповнюючи, що зараз не веде бізнес в Україні. 

Утім, кілька незалежних поінформованих джерел The Village Україна називають угоду між Tarantino Family та Болленом фіктивною, а Федотенкова та його бізнес-партнера Сергія Матвієнка – досі залученими в справи Tarantino Family. Цеханський на це реагує, уточнюючи, що Федотенков, Матвієнко чи інші представники Tarantino Family не беруть участь у керуванні проєктом на ринку: «Tarantino тут немає взагалі, вони не мають жодного стосунку». 

Боллен у розмові із The Village Україна підтверджує, що ТОВ «Танджерін» більше не має стосунку до Tarantino Family: «Ми продали компанію [у вересні]». На запитання, чи може він назвати нового власника, відповідати відмовляється. На уточнення, чи знає він, хто такий Валерій Аракчеєв, відповідає, що «знає, хто це». Зв’язки Аракчеєва з політичними фігурами, утім, німець не коментує.